Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Påhoppet på kungen och Silvia – mitt under firandet!

15 sep, 2023, 18:24 

Planerna kungen och drottning Silvia inte vill höra talas om!

Annons

Det råder kungligt jubileumsfeber i stora delar av Sverige. I dag, fredagen den 15 september, är det 50 år sedan kung Carl Gustaf klev upp på tronen och blev Sveriges statschef.

Se kungen firas på slottet – hela kungafamiljen på plats!Brand logo
Se kungen firas på slottet – hela kungafamiljen på plats!

Schemat är intensivt, med bland annat gudstjänst, galamiddag, kortege och konsert på schemat. Med andra ord blir det en folkfest som tiotusentals svenskar förväntas delta i.

Men alla känner inte av den rådande festyran. Den antimonarkistiska organisationen Republikanska föreningen har tidigare berättat för Svensk Damtidning att man vill förstöra feststämningen.

Annons
Kungafamiljen
Kungens jubileumsfirande är i full gång.

Vill stoppa festen

Under fredagen har de stått på Mynttorget i Stockholm och delat ut flygblad som en av en ”demokratikampanj”. De har även planerat ett fackeltåg i Gamla stan, som ett slags manifestation.

– Vi vill utnyttja alla tillfällen där monarkin är i fokus. Då tar vi chansen att visa att vi tycker att det är principiellt fel med kungadömet. Vi brukar märka att intresset för oss blir extra stort i samband med stora kungliga händelser, som ett bröllop eller som nu, ett jubileum, säger Niclas Malmberg, ordförande för Republikanska föreningen, till Svensk Damtidning.

Annons

Planerna kungen inte vill höra talas om

Men Republikanska föreningen har större planer än så. Under helgen träffas delegater från republikanska rörelser i Europas sista monarkier i Stockholm, med syfte göra Europa fritt från monarkier.

– Vi svenska republikaner har återkommande överläggningar med våra syskonorganisationer i andra länder. Tillsammans utbyter vi kampanjidéer och delar med oss av framgångsexempel.

– Vårt mål är att monarkin ska bort inte bara i Sverige utan även i andra länder, säger Helene Glant, som är styrelseledamot och internationell sekreterare för Republikanska föreningen, i ett pressmeddelande.

Drottning Silvia och kungen
Kungen och drottning Silvia.

Foto: TT

Annons