Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Patrick Sommerlaths okända mamma

16 nov, 2019, 07:00 
Patrick Sommerlath samt en bild på hans mamma Michele.
Att Patrick Sommerlath är brorson till drottning Silvia är det många som vet. Men nästan ingenting har varit känt om hans mamma.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 46?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 46?

Drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath, 48, har bott i Sverige i hela 32 år och alltid varit en del av den kungliga storfamiljen. Han flyttade till Drottningholm och faster Silvia som vilsen 16-åring år 1987, i samband med sina föräldrars skilsmässa.

Hans åtta år äldre syster Sophie, mest känd som brudnäbb på kungaparets bröllop, var då 24 och stannade kvar i Paris.

Patrick Sommerlath med sin pappa Walther och sin syster Sophie Sommerlath Pihut.
Patrick Sommerlath med sin pappa Walther och sin storasyrra Sophie. I dag heter hon Pihut i efternamn och är fransklärare på en high school i Kalifornien.

Att Patrick Sommerlath är son till drottning Silvias mellanbror Walther Sommerlath, 85 (som bor i Italien med sin hustru Ingrid), är det många som har koll på. Men nästan ingenting har varit känt om hans mamma.

Annons

Patrick Sommerlaths mor bor i USA

Hon heter Michele Sommerlath och är fransyska. De första tio åren efter skilsmässan bodde hon kvar i Paris där hon hade en antikhandel. Men numera är hon sedan snart 22 år bosatt i Los Angeles, där hon har en välkänd rörelse – Gallerie Sommerlath – som säljer retromöbler och -prylar till en stor och entusiastisk kundkrets. Som här – till självaste Lenny Kravitz!

Att de bor i två olika världsdelar betyder förstås att Patrick Sommerlath och hans mor inte har haft helt lätt att träffas till vardags. Trots det har de ändå haft ovanligt tät kontakt:

Annons

– Vi har bott hos henne flera månader ibland, berättade Patricks exhustru Maline Sommerlath för Svensk Damtidning häromåret.

Michele Sommerlath var länge specialiserad på 1950- och 1960-talsdesign och Don Drapers svarta läderfåtölj i TV-serien Mad Men var köpt hos henne. Numera har hon dock breddat sig och säljer även 1970- och 1980-talsdesign i sitt 1 600 kvadratmeter stora magasin i Los Angeles.

Där säljer hon bara saker som hon själv älskar:

– Många tänker på 1980-talet som en tid av dålig smak, men det gjordes riktiga kvalitetsföremål också. Jag hittar mer och mer intressanta saker från det decenniet, sa Michele Sommerlath häromåret i en intervju i Los Angeles Times.

Annons
Patrick Sommerlath i Rikssalen på Kungliga slottet.
Patrick Sommerlath har en mamma som är uppväxt i Marocko och som bildade familj i Paris. Fast nu bor hon i Kalifornien sedan 21 år tillbaka.

Med sin franska mamma, sin tyska pappa och sin uppväxt i Sverige har Patrick Sommerlath blivit mycket internationell. Hans modersmål är franska, men han pratar tyska med sin pappa och svenska hemma med barnen, 17-årige Léopold (från förhållandet med Camilla Lundén) och 11-åriga tvillingarna Anais och Chloé.

Därför flyttade Patrick Sommerlath till Sverige

– Han var sexton år när han kom till Sverige. Kungaparet är väldigt fina människor, som försöker hjälpa till. Drottningen är familjekär och tänker på alla, sa Patrick Sommerlaths exhustru Maline Sommerlath till Svensk Damtidning för ett par år sedan.

Annons
Patrick Sommerlath kramar sin faster drottning Silvia.
Patrick Sommerlath med sin faster drottning Silvia.
Kungen och drottningen gratulerar Patrick Sommerlath till studenten på Bromma Gymnasium 1991.
…och så här såg det ut när han tog studenten 1991: Hela kungafamiljen var på plats på skolgården på Bromma Gymnasium.
Patrick Sommerlath med tvillingflickorna Anaïs och Chloe, sonen Léo, samt exhustrun Maline.
Patrick Sommerlath med tvillingflickorna Anaïs och Chloë (som var näbbar både på prinsessan Madeleines och prins Carl Philips bröllop), sonen Léo, samt exhustrun Maline.

Foto: TT, Instagram.

Annons