Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Patrik Sjöberg skäller ut drottning Silvia – efter bråket om pengarna

Drottning Silvia

World Childhood Foundation har tackat nej till Patrik Sjöbergs donation på 10 000 kronor. Nu rasar den tidigare höjdhopparen mot drottning Silvias organisation.
7 saker du inte visste om drottning Silvia
Slå på ljud

För drygt två veckor sedan skickade Patrik Sjöberg en donation på 10 000 kronor till World Childhood Foundation.

Nu har den tidigare höjdhopparen fått svar från organisationen, som tackar nej till pengarna.

På sociala medier beskriver Sjöberg sin ilska och chock.

"Vänta lite nu här, jobbar Childhood för att hjälpa barnen?", skriver Sjöberg i ett långt Facebookinlägg.

Patrik Sjöbergs donation till World Childhood Foundation

Från elva års ålder blev Sjöberg sexuellt antastad av sin tränare. Nu arbetar han med att bekämpa sexuellt våld mot barn.

Sjöbergs senaste satsning är en webbshop där han säljer kläder med trycket "Kill your local pedophile" och "Hunt your local pedophile". Överskottet ska gå till hjälporganisationer för barn.

LÄS MER: Lämnade hovet och försvann – det gör de idag

Den 25 januari skickades den första donationen iväg. Den utvalda organisationen blev drottning Silvias "World Childhood Foundation".

Men snart skickades pengarna tillbaka, enligt Sjöberg.

World Childhood Foundations svar

Facebook publicerar Sjöberg ett mail från World Childhood Foundation där organisationen tackar nej till pengarna, totalt 10 000 kronor.

I mailet . uppges anledningen vara att organisationen "omöjligen kan stå bakom ett budskap som uppmanar till våld".

"Budskapet bygger på en vanlig – men felaktig – uppfattning som sätter likhetstecken mellan pedofili och en förövare av sexualbrott mot barn", går bland annat att läsa.

World Childhood Foundation refererar även till att forskning som de menar visar att "stigmatisering och social exkludering av pedofiler snarare ökar än minskar risken för övergrepp".

Patrik Sjöberg

Patrik Sjöberg menar att World Childhood Foundation tackat nej till hans donation om 10 000 kronor.

Patrik Sjöberg: Klappar pedofilerna medhårs

Patrik Sjöberg är i chock över mailet, berättar han på sociala medier.

"Vänta lite nu här, jobbar Childhood för att hjälpa barnen? Eller jobbar dom för att förbättra villkoren för pedofilerna?", skriver han bland annat, följt av:

"Klappar man pedofilerna medhårs, så till den milda grad att dom ska känna att dom är en del av samhället, så att det i förlängningen blir färre pedofiler som faktiskt blir utåtagerande, och förgriper sig på barn?".

Patrik Sjöberg säger även att han inte längre kommer att donera pengar till organisationen, som han menar "stryker pedofiler medhårs". Han försäkrar sina följare om att pengarna ska hamna i "rätt fickor".

World Childhood Foundation står fast vid sitt svar

När Svensk Damtidning når World Childhood Foundations generalsekreterare Paula Guillet de Monthoux bekräftar hon att uppgifterna stämmer.

Hon betonar att organisationen fortfarande står bakom sitt svar.

– Allt vi gör handlar om att skydda barn från sexuella övergrepp. Jag tror att det är det som Patrik Sjöberg och hans kampanj också vill göra, det är därför vi svarar på det sättet vi gör och resonerar.

Hon fortsätter:

– Men om det är syftet tror vi inte att det är bästa metoden. Det är inte bara att det är ett aggressivt budskap utan det riskerar faktiskt att förvärra, och det är bakgrunden till vårt beslut.

Guillet de Monthoux menar vidare att stigmatisering av pedofiler ökar risken för övergrepp.

– Alla som begår övergrepp är inte pedofiler och om man enbart tittar på det så riskerar man att skjuta bredvid målet, man riskerar att inte rikta insatserna där det bäst behövs.

Drottning Silvia grundade World Childhood Foundation 1999. Prinsessan Madeleine har jobbat med organisationen sedan 2006.

World Childhood Foundations vision är att "alla barn har rätt till en barndom fri från sexuella övergrepp, exploatering och alla former av våld".

LÄS MER: SMS:et avslöjar kungens hemliga relation med skidåkerskan

LÄS MER: Varningen till kungen efter avslöjandet om svenska The Crown

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

Foto: TT