Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Varningen till kungen efter avslöjandet om svenska The Crown: ”Jag befarar det värsta”

04 feb, 2021, 16:11 
Kungen Drottning Silvia
Skrällnyheten om svenska The Crown är en mardröm för kungen: ”Jag befarar det värsta” säger hovexperten Herman Lindqvist.
Annons
Kungens liv blir tv-serie!Brand logo
Kungens liv blir tv-serie!

Kungens liv blir tv-serie. En kunglig skräll – och ett mardrömsscenario för kungafamiljen.

Det är TV4 och streamingtjänsten C More som står bakom detta svenska svar på The Crown och fokus uppges ligga på kungafamiljens relationer – och på kungen.

– Det är hans liv som framför allt kommer att stå i centrum säger manusförfattaren Åsa Lantz till DN.

– När man börjar nysta så upptäcker man att Bernadottefamiljens moderna historia är en makalöst fascinerande familjekrönika som rymmer allt.

Men det är en satsning som redan väcker starka reaktioner.

– Jag befarar det värsta, säger kungaexperten och historikern Herman Lindqvist när vi når honom kort efter att jätteprojektet blev känt.

– Nu ska man inte döma ut detta i förväg, men jag har onda aningar.

Herman Lindqvist om tv-serien om kungen

Herman Lindqvist
Historikern och kungaexperten Herman Lindqvist.

Vad skulle mardrömsscenariot vara?

– Att det inte blir någon seriös skildring. Jag tror att man kommer att skruva till det på ett för kungen ofördelaktigt sätt.

Annons

Av förhandsinformationen att döma verkar utgångspunkten vara en kritisk skildring av kungens liv: ”Jag är själv inget fan av monarkin” säger TV4:s dramachef Josefine Tengblad. Vad tror du att kungen själv tycker om den här satsningen?

– Jag tror inte han tycker det är roligt. Kungen är ju lovligt villebråd, han kan inte försvara sig på något vis. TV-teamet kan dra på och påstå vad som helst och det är nog ett faktum som de räknar med.

– Men samtidigt får ju kungen tåla lite angrepp då och då, det hör till spelets regler.

I Storbritannien har den senaste säsongen av The Crown skapat något av ett drev mot prins Charles och Camilla Parker-Bowles. Är det risk att vi får se något liknande i Sverige?

– De är omöjligt att veta. Men om skildringen går för långt kan det slå åt andra hållet och väcka sympatier för kungen och hans familj.

Kungafamiljen
Kungafamiljen.

Foto: TT.

Annons