Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Beskedet! Ny tv-serie om kungen spelas in – dolt budskap avslöjar hemligheten: “Inget fan”

04 feb, 2021, 14:03 
Svenska kungfamiljen
TV4 och streamingtjänsten C More håller nu på att utveckla en dramaserie om den svenska kungafamiljen. Serien ska efterlikna succéserien "The Crown"
Annons
Kungens liv blir tv-serie!Brand logo
Kungens liv blir tv-serie!

Kung Carl Gustafs liv ska bli en dramaserie i stil med "The Crown", skriver Dagens nyheter. Det är TV4 tillsammans med Cmore som ska producera serien.

– Familjen Bernadottes makalösa släktkrönika rymmer allt, säger manusförfattaren Åsa Lantz till Dagens Nyheter.

Serien tar avstamp efter kungens pappas död

Serien ska redan vara under utveckling. Idé och manus står författaren Åsa Lantz för. Hon har tidigare skrivit manus till bland annat SVT-serien "Selma".

Serien ska ta avstamp strax efter att kung Carl Gustaf mist sin pappa, kronprins Gustaf Adolf, i flygolyckan 1947.

Sedan ska man få följa Carl Gustaf under uppväxten. Serien ska efterlikna succéserien "The Crown" om det brittiska kungahuset.

– Fast mitt förhållningssätt är snarare det motsatta från ”The crown”, eller för den delen ”Atlantic crossing”. Båda dessa serier handlar om hur kungligheter på olika sätt påverkar världshändelserna. I Sverige är det snarare tvärtom, samhället som har förändrat kungafamiljen, säger Åsa Lantz.

Annons

"Inte ett fan"

Åsa Lantz uppger att serien kommer ha mer fokus på relationer än vad som är fallet i "The Crown".

– När man börjar nysta så upptäcker man att Bernadottefamiljens moderna historia är en makalöst fascinerande familjekrönika som rymmer allt, säger hon.

Josefine Tengblad, dramachef på TV4, har pratat om den nya satsningen med den amerikanska sajten Variety.

– Jag är personligen själv inget fan av monarkin men jag kommer ihåg att jag läste sex eller sju sidor av synopsisen medan jag var på ett flyg. När jag läste de här sidorna började jag gråta, för det var så starkt, säger Tengblad till sajten.

Hovet informerat: Det tycker kung Carl Gustaf

Kungafamiljen ska vara informerade om att serien är under utveckling, meddelar hovets informationschef Margareta Thorgren.

Har hovet varit delaktiga i det här projektet?

– Vi har inte varit med i den processen. Däremot har vi för ett antal år sedan varit i kontakt med manusförfattaren Åsa Lantz, så vi känner till att manuset var planerat. Det känner kungafamiljen till också. Det är först nu som vi ser att projektet har gått vidare. Men vi känner inte till tonaliteten.

Vad tycker kungen själv om det här?

– Det har jag ingen information om.

Om allt går enligt planerna ska inspelningen komma igång inom ett par år, skriver Dagens Nyheter.

Foto: Kungahuset

Annons