Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pinsamma missen när kungen höll tal – hon fick bryta in

17 maj, 2021, 08:49 
Kungen och drottning Silvia
Det uppstod en pinsam situation när kungen höll ett viktigt tal – och en panikåtgärd krävdes.
Annons

Kungen och drottning Silvia fick nyligen återse sitt älskade Solliden. Kungaparet bröt sin isolering för att besöka Engelska parken och inviga Sollidens slotts traditionella sommarutställning.

Kungen invigde Bertil Valliens utställning i Solliden

Bakom utställningen stod glaskonstnären Bertil Vallien. En synnerligen respekterad konstnär med glas som sin specialitet.

"I utställningen, som Bertil Vallien givit namnet Gatekeeper, presenterar han resultatet av ett långvarigt konstnärligt experimenterade. I över 60 år har Bertil Vallien arbetat med glas tillsammans med Kosta Boda. Han är mångfaldigt prisbelönt och representerad på världens muséer", kunde man läsa på kungahusets hemsida.

– Han har byggt sin utställning ute i parken. Det är maffiga grejer och det är häftigt att se hans verk under bar himmel och med hela naturen som fond. Vi är helt begeistrade här, sa utställningens pressansvariga Pernilla Klintberg till Svensk Dam.

Annons

Knuffen – när kungen stod redo

Men själva invigningen föregicks av en dråplig händelse. Bertil hade tagit i i överkant när det gällde smittsäkerheten och stod väldigt långt från kungaparet när ceremonin drog igång. En ansvarig kvinna fick kliva in och halvbryskt fösa Bertil åt vänster, så han kom närmre hedersgästerna.

I det här klippet kan du själv se det märkliga förloppet:

Här blir konstnären tillrättavisad framför kungaparet – inför alla!Brand logo
Här blir konstnären tillrättavisad framför kungaparet – inför alla!

Men utöver detta gick invigningen precis så bra som alla inblandade hoppats. Kungen och Silvia var väldigt imponerade av de tretton mäktiga glasinstallationerna som Bertil konstruerat.

– Som ni förstår blir detta en lite annorlunda invigning, sa kungen.

– Bertil har fått fria händer! Och han har jobbat ett helt år med att skapa dessa nya konstverk.

– Det är ju många år sedan jag träffade dig Bertil första gången, och även din fru Ulrica (Hydman Vallien, vår anm). Och därför tycker jag att det är alldeles speciellt att få göra det här samarbetet.

Annons