Pinsamma ögonblicket i tv – Christina tvingas säga ifrån!

Christina i Go'kväll. Bilder från SVT.
Prinsessan Christina gästade Go'kväll i SVT. Men intervjun fick en pinsam inledning.
Annons

Prinsessan Christina har ett nytt passionsprojekt: boken Hon kallades Daisy – att finna en farmor, som hon har skrivit tillsammans med kulturjournalisten Carl Otto Werkelid.

Boken handlar om kronprinsessan Margareta, den engelska flickan blev blixtförälskad i Gustaf Adolf på en bal i Kairo 1905 och födde fem barn innan hon dog av en blodförgiftning, endast 38 år gammal.

Annons

Prinsessan Christina i Go’kväll – pinsamma ögonblicket

Christina i Go
Christina i Go’kväll. Bilder från SVT.
Annons

Christina och Carl Otto var med i SVT-långköraren Go’kväll i veckan för att prata om sin bok. Intervjun i stort var trevlig tittning – men den fick en pinsam inledning.

Den annars så kompetenta programledaren Pia Herrera råkade försäga sig när en familjebild på Margareta, maken Gustav Adolf och deras fem barn visades upp på skärmen.

– Hennes äldsta barn, pojken som står upp, är ingen mindre än Gustav Adolf, som ju också han blev kung av Sverige…

“Där sa jag fel”

Här rycker alla våra läsare med intresse för kungahistoria till, på ren automatik. De vet nämligen att Gustav Adolf aldrig fick bli kung. En tragisk flygolycka bragte honom om livet 1947, när han var fyrtio år gammal och fortfarande kronprins. Då var Christina bara tre år gammal, men minnet, traumat, har såklart delvis format henne som person.

Därför klev hon in och rättade Pia – på ett artigt vis.

Annons

– Nej, det blev han tyvärr aldrig, säger Christina.

Pia parerade situationen på ett proffsigt vis.

– Nä, det blev han ju faktiskt inte. Där sa jag fel, det händer ibland, säger hon.

“Rätt ska verkligen vara rätt”

Alla våra läsare känner också till Christinas personlighet. De vet att hon är en varm och jordnära person – som inte gillar att agera översittare.

– Nu korrigerade jag dig. Jag ber om ursäkt, säger Christina till Pia i programmet.

Men Pia bedyrade att Christina inte gjort något fel.

Annons

– Verkligen inte. Rätt ska verkligen vara rätt. Och det är lätt för mig att snubbla på det här, säger Pia.

Men som sagt: resten av intervjun förflöt helt fläckfritt. Det märktes att både Christina och Pia kunde släppa fadäsen och gå vidare med samtalet som om ingenting hade hänt.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

13 kommentarer till “Pinsamma ögonblicket i tv – Christina tvingas säga ifrån!”

 1. charlotte skriver: 1 maj, 2020

  Dåligt av en programledare att ha så dålig kunskap om kunglig historia.


  1. Ritva skriver: 2 maj, 2020

   Ja, “rätt ska vara rätt” och såmed hade svenskdam fel igen! Arvprins Gustaf Adolf hann aldrig bli kronprins heller, för när han avled, var hans pappa fortfarande kronprins och hans farfar, Gustav V, var Sveriges konung. Förresten så står i veckans tidning under en bild på drottning Louise (!) “Drottning Ingrid i samma diadem”!? Det handlade om kröningsdiademet…


 2. Kristina skriver: 1 maj, 2020

  Rätt ska vara rätt! En mycket intressant bok!


 3. Bror skriver: 1 maj, 2020

  De vet nämligen att Gustaf Adolf aldrig fick bli kung, sägs det i artikeln om de kunniga läsarna av SvDam.
  Jag vet inte om artikelförfattaren här blinkar till oss läsare, men formuleringen att “Gustav [sic] Adolf aldrig fick bli kung” kan förstås på åtminstone två sätt: dels som ett konstaterande av följderna av den tragiska flygolyckan i Köpenhamn, dels som en bedömning av det politiskt omöjliga i att arvprinsen skulle kunna bli svensk regent.
  Bakgrunden till det senare är denna.
  I början av maj 1944, bara några veckor innan de allierades invasion i Normandie, höll socialdemokraterna partikongress i Stockholm. Frågan om partiprogrammets republikkrav kom då återigen upp till diskussion. Det gjorde också partiets hållning till kungen och kronprinsen liksom till arvprinsen, Gustaf Adolf.
  Här var partiets bedömning, att med den nuvarande kungen, Gustaf V, och kronprinsen, var frågan om republik endast teoretisk, men efter kronprinsen “kommer en person som aldrig får bli kung”, som en talare formulerade saken.
  Den personen var alltså arvprins Gustaf Adolf, vår nuvarande kungs pappa. Han bedömdes vara alltför belastad med tanke på vad som nu var uppenbart för alla: Nazityskland kommer att förlora kriget och internationell och inhemsk politisk räfst och rättarting står för dörren.
  Mer om detta står att läsa i Per Svenssons välskrivna och väldokumenterade bok Han som aldrig fick bli kung. Berättelsen om Carl XVI Gustafs pappa


  1. Alma-lena skriver: 2 maj, 2020

   Tack för detta korrekta tillrättsläggande. Yroligen hade deyta led hoppats över hur som helst eftersom han var nazist och hade de högsta naziledarna så nära sig att de var med på hans bröllop med Sibylla.


  2. Anna skriver: 2 maj, 2020

   Så intressant info, Bror, tack! Alltid trevligt att lära sig mer om kunglig historia. Jag tror att det finns en hel del info om kungens pappa som aldrig offentliggjorts…kanske “locket på”-politik med hänsyn till hans politiska ställningstaganden…? Hur som helst en person vi vet alldeles för lite om, åtminstone jag…! Med tanke på allt rabalder kring drottningens pappa 70 år efter WWII kan jag förstå att arvprinsens politiska åsikter ansågs problematiska direkt efter kriget, och när han väl var död gällde det väl att bara tala väl om de döda.
   I övrigt tycker jag att artikelrubriken som vanligt är soppkokning på en spik…m a o långt ifrån så dramatiskt som görs gällande. Christina verkar inte vara en dam som tappar fattningen eller humöret i första taget. F ö är programledarens “fadäs” knappast värre än kungens “Kära Örebroare” i Arboga anno 1985…eller däromkring


 4. Rosa Marie skriver: 2 maj, 2020

  Bror – Kan du uddybe det belastende?


  1. Bror skriver: 3 maj, 2020

   Jag ska försöka.
   Notera först ordvalet. “Belastad” är något svagare än “komprometterad”.
   Att det vilar något tragiskt över Gustaf Adolfs person, ett stråk av prins Hamlet, är inte en efterhandskonstruktion. Blyg, rent av hämmad av sina läs- och skrivsvårigheter och starkt modersbunden, hade han det mycket svårare än sina lättpratade bröder att knyta nya kontakter. Systern, Ingrid, var uppriktigt orolig över att han aldrig skulle komma sig för att träffa en flicka. Det var också hon som såg till att brodern lärde känna Sibylla från Coburg.
   Hans livs stora tragedi, mammans död, bar han obearbetad med sig genom hela livet. En blivande kung får inte vara pjoskig! Uniformen kom att bli hans skydd och harnesk.
   Det yttre då? Här är det viktigt att notera avsaknaden av trovärdiga uppgifter om att arvprins Gustaf Adolf vid något tillfälle skulle ha yttrat sig positivt om nazismen som idé eller som politisk praktik. Å andra sidan tog han heller inte offentligt avstånd från hitlerismen.
   Det som ändå gör det berättigat att uppfatta honom som “belastad” i politiskt hänseende, är givetvis hans nära anknytning till Nazityskland genom hustrun.
   Fotografier från sammankomster med Hitler och nazistiska partikoryféer på plats i Tyskland signalerade stämningar i sällskapet som var sehr gemütlich.
   När så ett foto dök upp i pressen som visade hur Gustaf Adolf i svensk uniform, och i vad som tycktes vara tysk restaurangmiljö, skänker en slant till den tyska s k Winterhilfe, var detta något som rimmade sällsynt illa med den svenska proklamerade neutralitetslinjen. Mottagaren av den kungliga pengen är för övrigt klädd i naziuniform med den traditionella svastikabindeln på vänsterarmen.
   Sammantagna var dessa omständigheter sådana, att det skulle bli ytterligt svårt för ett litet och omvärldsberoende land som Sverige att, när freden väl kom och Nazityskland var besegrat, obesvärat och ogenerat möta de allierade segrarmakterna med Gustaf Adolf som arvprins och blivande kung. Vi skulle ha hamnat långt bak i kön. Tveksamt är om vi nånsin skulle ha nått ända fram.
   Här kan det också vara värt att påminna om den amerikanska “bestraffningen” av familjen Wallenberg och deras industrikomplex, för deras involvering i familjen Krupps dribblande med hemliga avtal i syfte att rädda eget ägande och kapital.


 5. Dorothea skriver: 2 maj, 2020

  Med tysk hustru och tyska preferenser var han inte lämplig på tronen. Men som så många andra hade han säkert ändrat sig så småningom när den fulla vidden av tyskarnas vidrigheter kom fram. Han borde väl påverkats av sin far om inte annat, som starkt stödde den andra sidan. Om tysksympatisörer skulle portats hade det blivit tomt på många håll i det svenska näringslivet och på offentliga poster! Men de flesta ändrade åsikt vartefter.


 6. Gigi skriver: 2 maj, 2020

  Ja,det blev en stor prick i protokollet,borde självklart Pia haft järnkoll på.Prinsessan Christina sade till mkt.artigt att hennes far aldrig blev kung.F.Ö.en trevlig intervju.Ska läsa boken om kungens farmor,som jag beställt på mitt bibliotek.


 7. gunfalk skriver: 2 maj, 2020

  Vad var det som var pinsamt i detta lilla fel? Även solen har sina fläckar eller gör du själv aldrig något fel?


  1. Bror skriver: 4 maj, 2020

   Precis som Dorothea har även jag förundrats över den ringa idémässiga påverkan som pappan, kronprinsen, tycks ha haft på sin äldste son, Gustaf Adolf.
   Längre bort från exercisfält, kaserngårdar och kanonmuller kunde nämligen ingen befinna sig än just den blivande Gustaf VI Adolf. Han var civilisten, farbror kungen i kavajkostym; han som artigt lyfte på hatten, när han under sina promenader på stan tillsammans med frun mötte herr och fru Svensson. Han var faktiskt i många avseenden mer socialdemokrat än mången välrenommerad sosse.
   Se där något att bita i för hugade forskare.


 8. Daga skriver: 4 maj, 2020

  Vilket tramp i klaveret!.Det var ju Christinas familj och bok intervjun handlade om.Dåligt av journalisten att inte vara påläst det vittnar om ointresse och nonchalans.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar