Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Polisens förbud inför Silvias besök – vill inte riskera någonting

30 maj, 2023, 14:27 
Vendela Lönnqvist
Så ökar polisen tryggheten under det kungliga besöket i Växjö.
Så ökar polisen tryggheten under det kungliga besöket i Växjö.

Den 31 maj får Växjö besök av kungen och Silvia. Polisen ökar därför säkerheten.

Annons
Här stjäl Victoria showen • Bilden avslöjar: Därför saknas Daniel • Chris till norska jättefesten – 3 kungliga snackisar från vecka 21!Brand logo
Här stjäl Victoria showen • Bilden avslöjar: Därför saknas Daniel • Chris till norska jättefesten – 3 kungliga snackisar från vecka 21!

2023 är ett så kallat "kungligt superår" och redan fem månader in på året firas två viktiga händelser.

Kungen har suttit 50 år på tronen

Den 31 maj kommer kungen och Silvia på besök i Växjö för att hedras, eftersom han då suttit hela 50 år på tronen. Det stora firandet för åren som statschef kommer dock att inträffa i höst.

Samtidigt uppmärksammas det att Gustav Vasa valdes till Sveriges konung för hela 500 år sedan.

Invånarna i Kronoberg kommer få möjlighet att träffa kungen och drottningen.

– Det är med stor glädje jag välkomnar Kungaparet till Kronoberg och till residensstaden Växjö. Vi ska tillsammans hylla ett kungligt ledarskap som fyller femtio år. Det blir en dag som går i firandets tecken med ett varierat program, säger Kronobergs landshövding Maria Arnholm, enligt Länsstyrelsen.

Polisen ökar bevakningen

Med anledning av det kungliga besöket har polisen i centrala Växjö valt att kamerabevaka firandet under den 31 maj mellan 9.30-16.30 i utvalda delar av Växjö, med hjälp av drönare.

Det ska vara i syfte för att öka tryggheten och dessutom fungera som ett tillägg till det övriga polisarbetet, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Likaså har Transportstyrelsen beslutat om tillfälligt restriktionsområde i luftrummet, vilket innebär att allmänheten inte får flyga med exempelvis drönare inom samma område mellan 07.00-17.00.

Annons