Power-drottningarna! 8 kungligheter som gör skillnad

NU GRATIS

Från kloka, starka drottning Silvia till fantastiska Victoria. Vi firar internationella kvinnodagen med 8 kungliga power-kvinnor!

Här står hon, vår starka kronprinsessa! Och titta på hennes berömda 40-årsporträtt – det visar henne med ett allvar och en ståtlighet som det anstår en framtida drottning. Hon är ensam och utvald. Klädd i kostym och spetsblus. Och hon har blicken målmedvetet riktad framåt.

Kronprinsessan Victoria framför sitt 40-årsporträtt, taget av Thron Ullberg. Det hänger på Gripsholms slott.

En kronprinsessa i världsklass!

– Jag ville visa henne som den moderna kronprinsessa hon är, sa konstnären och fotografen Thron Ullberg när porträttet avtäcktes på Gripsholms slott.

När man möter Victoria är styrkan också det första som man slås av, samtidigt som hon alltid utstrålar värme. Det är inte hela världen om man glömmer bort sig och råkar säga du!

Kronprinsessan Victoria på karateklubben i Ängelholm.

Power-prinsessan på karateklubben. Haaaya!

Men kronprinsessan har också en lång rad kvinnliga förebilder runt omkring sig – och en av de starkaste, vid sidan av mamma Silvia, är Victorias kloka, jordnära och rättframma faster prinsessan Christina, hon som helst vill slippa titlarna helt och mycket hellre är enbart Christina Magnuson.

Chosefria prinsessan Christina är en av kronprinsessan Victorias stora förebilder.

Chosefria prinsessan Christina är en av kronprinsessan Victorias stora förebilder.

I kungafamiljen har hon alltid varit en stor inspiration, både som människa och som yrkeskvinna – tänk bara på alla hennes år som ordförande i Röda Korset.

Nu har kloka Christina dock valt att dra sig tillbaka från jobbuppdragen, efter sin tuffa sjukdomsperiod och benmärgstransplantationen som hon gick igenom i kampen mot den kroniska blodcancern.

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig, sa hon i 75-årsintervjun i DN i somras.

Prinsessan Christina har också varit drottning Silvias viktiga bollplank i alla år, vid sidan av kungen förstås. Diskussionen om hur man kan göra gott pågår ju ständigt i kungafamiljen, och drottningen brukar skoja om att kungen får detta samtalsämne serverat till frukost, lunch och middag. Själv kallar han henne kärleksfullt för ”En blåslampa!”.

Kloka, starka drottning Silvia. Här på besök på EU i Bryssel.

Kloka, starka drottning Silvia. Hon har inte missat ett möte på 25 år.

Och när det gäller drottningens styrka lämnar vi faktiskt över ordet till kungabarnen, de som känner henne bäst. Så här sa kronprinsessan Victoria när hon tokhyllade sin mor på 75-årsdagen:

– Kära mamma! Vi människor ges alla en begränsad tid på vår planet, men en del har en kapacitet utöver det vanliga och en sådan är du! Du inspirerar så många och jag är så stolt att du är min mamma. Jag älskar dig!

Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia.

– Mamma, jag älskar dig!

Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip lyfte fram drottningens medkänsla och stora mod, och Elisabeth Ohlsson, som en gång på 1970-talet var hovdam och numera är ordförande i Bröllopsfonden, sa:

– Drottningens enorma driv ger oss framtidstro. Hon har inte missat ett enda möte på 25 år. Så drottningen, all tacksamhet – och respekt!

En annan sak som sticker ut är stödet som drottning Silvia och kronprinsessan Victoria visade Sveriges kvinnor under MeToo-aktionen på Södra Teatern 2017. Då läste 200 av Sveriges skådespelerskor upp de anonyma vittnesmål om grova sexuella övergrepp i film- och teatervärlden som hade samlats under uppropet #TystnadTagning. Att drottningen och kronprinsessan satt längst fram och lyssnade hela denna skakande kväll var förstås ett otroligt viktigt statement.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bröt ny kunglig mark när de närvarade vid MeToo-aktionen #TystnadTagning på Södra Teatern.

MeToo-aktionen på Södra Teatern. Drottningen och kronprinsessan bröt ny kunglig mark.

Nästa powerkvinna är 92 och lite old school. Drottning Elizabeth har burit den brittiska monarkin på sina axlar ända sedan hon kröntes för snart 66 år sedan och fick två och ett halvt kilo rent guld toppat med 444 ädelstenar placerat på sitt späda huvud.

Drottning Elizabeth med sin man prins Philip.

Elizabeth med sin Philip.

Men det tyngsta som följde med ämbetet var förstås den kungliga plikten. Och hon var bara 27 när hon tog sig an uppdraget. Men så är hon en riktig järnlady som imponerar med sin värdighet, sin torra humor och en mycket brittisk stiff upper lip.

Drottning Elizabeth är ”old school”. Respekt!

92-åriga drottning Elizabeth är ”old school”. Respekt!

Majestätiska Margrethe!

En annan urstark drottning av den gamla skolan har vi svenskar på närmare håll. Vi talar förstås om kungens kusin drottning Margrethe. Få är mer majestätiska, för detta är en drottning som håller stenhårt på formerna och gud nåde den som råkar dua henne, den åker ut!

Margrethe är drottningen som man absolut inte duar. Hon kräver – och får – respekt.

Margrethe är drottningen som man absolut inte duar. Hon kräver – och får – respekt.

Men även om hon ofta känns kungligt sval och ouppnåelig när hon seglar in i sin silverräv, så är hon den regerande drottning som står kronprinsessan Victoria närmast, och på det sättet en extremt viktig förebild.

Och sedan får vi ju inte glömma de nya drottningarna, som 47-åriga Máxima i Nederländerna. Hon är stark på ett helt annat och betydligt modernare sätt. Som när hon bjuder på sig själv på det där typiska Máxima-viset, och river av en samba framför fotograferna.

Caramba! Drottning Máxima lyckas alltid balansera det personliga med det kungligt ouppnåeliga.

Caramba! Drottning Máxima lyckas alltid balansera det personliga med det kungligt ouppnåeliga.

Eller som när hon gick ut och berättade om sin sorg efter att hennes lillasyster Inés hade begått självmord. Máxima är en stark och färgstark förebild!

Bonusfakta 1:

Prinsessorna som förändrat världen

Med sina upphöjda positioner har kungligheterna en unik chans att lyfta sina hjärtefrågor och skapa förändring. Och de tar den. Kronprinsessan Victoria har gjort stora avtryck med sitt djupa engagemang för världens hav.

Kronprinsessan Victoria är ambassadör för FN:s globala mål och kämpar särskilt för världens hav.

Kronprinsessan Victoria är ambassadör för FN:s globala mål och kämpar särskilt för världens hav.

Kronprinsessan Mary har valt ett annat spår och väcker uppmärksamhet med sitt arbete för flickors rättigheter:

– Att inte få tillräcklig kunskap om att man har rätt att bestämma över sin egen kropp, och att inte få kunskap om hur man blir gravid eller hur man skyddar sig mot en oönskad graviditet, det är en orättfärdig utgångspunkt för flickor, säger Mary.

Prinsessan Mary i Kenya. I det senaste projektet som hon arbetat med har barnäktenskapen blivit färre.

I det senaste projektet som Mary arbetat med i Kenya har barnäktenskapen blivit färre.

Men det var ändå prinsessan Diana som var först ut. Några månader före sin död klev hon rakt ut på ett på ett minfält i Angola. Hur konstigt det än kan låta så var detta med att förbjuda minor kontroversiellt, då för 22 år sedan.

Prinsessan Diana på minfältet i Angola. Hon var först med att använda sin kungliga titel till att göra skillnad.

Prinsessan Diana på minfältet i Angola. Hon var först med att använda sin kungliga titel till att göra skillnad.

Men prinsessan Diana väjde inte för några svåra frågor och hade redan tidigare väckt uppmärksamhet med sina besök hos hemlösa och aidssjuka. Tre månader efter hennes död skrev 122 länder under ett avtal för att stoppa minorna.

Bonusfakta 2:

Historien bakom Kvinnodagen

Internationella kvinnodagen har firats den 8 mars i mer än hundra år. Från början handlade det framför allt om kvinnors rösträtt, men numera har den ju blivit ett sätt att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Sedan 1978 finns kvinnodagen också med på FN:s officiella lista över högtidsdagar.

Läs mer:

Från kronprinsessa till karriärkvinna – Victoria imponerar på makthavarna

Vilken stålkvinna! Hovets informationschef om kampen i Vasaloppsspåret

Från kronprinsessa till karriärkvinna – Victoria imponerar på makthavarna

Foto: Peter Knutson/Kungliga Hovstaterna, TT