Prins Carl Philip återvänder – efter stora ilskan

Prins Carl Philip ska till sitt hertigdöme Värmland. Men faktum är att prinsens relation till landskapet inte varit utan komplikationer.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommer inom kort att befinna sig på resande fot. Snart väntar deras första stopp i kungafamiljens turné i de olika länen. De ska till Värmland, Carl Philips hertigdöme.

Carl Philip är en omtyckt person i Värmland. Många har kanske glömt bort att början på hans bana som hertig kom med en stor kontrovers. Johan T Lindwall berättar om saken i boken "Carl Philip – prinsen som aldrig fick bli kung".

Prins Carl Philip tillbaka i Värmland

Skandalen drog igång när Carl Philip precis fötts och presenterna och lyckönskningarna strömmade in till kungahuset.

”Vad som däremot stack ut var den gåva som lillprinsen fick av sitt nya hertigdöme Värmland. Insamlingen till en sommarstuga hade gått så bra att landshövding Bengt Norling hade med sig en postgiroblankett på hela 165 617 kronor som invånarna i Värmland hade skänkt till prinsens stuga. Dessutom hade landshövdingen ett löfte från Värmlands företagare på ytterligare 400 000 kronor. Det skulle dock visa sig att alla i Värmland inte uppskattade den kungliga gåvan. Snart kom kritik som gick ut på att detta var 'fjäsk för de kungliga' och att pengarna hellre kunde användas till en rad andra saker än till att bygga ett sommarhus åt landets tillfällige kronprins", skriver Johan.

LÄS OCKSÅ: Madeleines gest för Daniel – sa ifrån inför alla

Enligt Johan T utvecklades folkstormen till ett slags drev mot landshövdingen Bengt Norling.

"Ilskan i Värmland hade varit så bubblande att exempelvis Socialdemokraternas Unga Örnar startat en protestinsamling av pengar mot dopgåvan till Carl Philip. På rekordkort tid fick de in över 74 000 kronor och de pengarna skänktes till Värmlands 16 kommuner att användas till speciella temadagar för invandrarkultur", skriver Johan T.

"Carl Philip har inte betalat på 20 år"

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip är på väg till Värmland.

Faktum var att samma hus skapade nya rubriker, 34 år senare. Då var folket i Värmland återigen upprörda – den här gången för att fastigheten stod utan sopabonnemang.

– Prinsen har inte betalat sophämtning på 20 år, sa Leif Jansson, ansvarig för sophanteringen i Sunne, till NWT.

Men nu är det gamla grollet bortglömt – och Värmland ser fram emot att få välkomna sin hertig.

LÄS OCKSÅ: Okända bilden på Ewa Westling kommer fram