Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Carl Philip bekräftar misstankarna – tecknet som fanns där hela tiden

19 maj, 2024, 16:00 
Här är prinsens egna ord.
Annons

Sedan prinsessan Sofia sa "ja" till sin prins har hon varit ett ovärdeligt stöd för Carl Philip, och tillsammans är de ett riktigt superteam som engagerar sig i frågor som rör dyslexi och näthat.

Det är ett engagemang som sträcker sig långt bak i tiden, men som förändrats med tiden. I en intervju har prinsen bekräftat det man kunnat ana.

Stora ändringen för Victoriadagen 2024 • Så mår cancersjuka Kate nu • Då flyttar Madeleine & familjen till Sverige – 3 kungliga snackisar från vecka 20!Brand logo
Stora ändringen för Victoriadagen 2024 • Så mår cancersjuka Kate nu • Då flyttar Madeleine & familjen till Sverige – 3 kungliga snackisar från vecka 20!

Prins Carl Philip om att växa upp med dyslexi

Idag har prinsessan Sofia och prins Carl Philip tre små barn, och prinsparets hjärtefrågor rör ju just barn. Men det är inte för att de själva är föräldrar som de valt att rikta fokus på dessa frågor.

Prinsparets stiftelse grundades 2015, och det stod tidigt klart att Sofia och Carl Philip ville uppmärksamma dyslexi bland barn och unga, och arbeta mot näthat.

Annons

Det är ju saker de båda har erfarenhet av. Carl Philip har flera gånger berättat om sin dyslexi och hur det påverkat honom, och Sofia om det hat hon fick utstå på nätet när hon träffade Carl Philip.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia bekräftar misstankarna

Men när de fick sina egna barn förändrades saker och ting. Det har det funnits tecken på länge:

– Nu har man ju själv barn, även där är det en otroligt viktig fråga (näthat, reds. amn), och man ser det från ett helt nytt perspektiv än vad man kanske gjorde från början, har Sofia tidigare sagt.

Prinsessan Sofia, prins Julian, prins Gabriel, prins Alexander, prins Carl Philip vid firandet av kungens födelsedag på Stockholms slott
Sofia och Carl Philip är mycket måna om att skydda barn på nätet, både sina egna, och andras.Samuel Steén/TT

I en tidigare intervju med Kupé från bekräftar Carl Philip och Sofia just detta, hur livet som föräldrar påverkat deras arbete.

– Vårt engagemang i dyslexi och näthatet är något vi bestämde oss för att lyfta redan innan vi fick barn, men föräldraskapet har förstärkt allt, säger prins Carl Philip.

– Vi startade våra stiftelser för att vi hade egna erfarenheter av såväl dyslexi som näthat och vill inte att andra barn ska bli utsatta för sådant. Föräldraskapet har stärkt och hjälpt vårt arbete, vi känner oss också mycket lugnare. Som förälder kan man påverka mycket, konstaterar prinsessan Sofia.

Foto: TT

Annons