Prins Carl Philips och prinsessan Sofias djärva beslut – trots graviditeten

Prinsessan Sofia var i femte månaden när hon blev sjuk i Covid-19. En riktig mardröm – men hade den kunnat undvikas?

– Oj! Att vara gravid och sjuk i Covid-19... Vilken mardröm.

Ja, ni är många som har hört av er och uttryckt sympati för prinsessan Sofia, 36, som tvingades tackla Covid-19 samtidigt som hon bar på ett nytt växande liv.

Nedkomsten är enligt paret själva planerad till månadsskiftet mars-april, och prinsessan Sofia bör då ha varit i slutet av femte eller i början av sjätte månaden när hon smittades av coronaviruset.

Prins Carl Philip Prinsessan Sofia Covid-19 friskförklarad

Första bilden på prinsparet efter deras Covid-19.

Att veta exakt var, när eller av vem en person blir smittad är ju inte möjligt, men så här i efterhand är det en del som frågar sig om det inte var lite djärvt av prins Carl Philip, 41, att närvara på plats vid designföretaget Bernadotte & Kylbergs digitala lanseringsevent på konstgalleriet CFHILL i Stockholm den 12 november.

Det var prinsen och hans kompanjon Oscar Kylberg som lanserade sitt nya varumärke NJRD (som står för Njord), och även om det hade vidtagits stora försiktighetsåtgärder så ska det ha varit en del folk i rörelse inför och i samband med sändningen.

Prins Carl Philip Oscar Kylberg Bernadotte & Kylberg lansering NJRD event CFHILL Covid-19

Den digitala lanseringen av NJRD var en viktig dag för prins Carl Philip och Oscar Kylberg som var på plats på galleriet CFHILL båda två.

Oscar Kylberg blev sedan sjuk i Covid-19 ungefär samtidigt som prins Carl Philip och prinsessan Sofia, en uppgift som han själv la ut på Instagram.

Med facit i hand är det också flera som har fått hjärtat lite grann i halsgropen över uppgiften att prinsessan Sofia har fortsatt sin volontärtjänst som vårdbiträde på Sophiahemmet i Stockholm. Hovet har bekräftat att hon var i tjänst så sent som en eller två dagar innan hon den 25 oktober bekräftades sjuk i Covid-19.

Prinsessan Sofia Sophiahemmet intervju Rania Shemoun Olsson Kungahuset 2020 TV4 Juldagen

Den här bilden på prinsessan Sofia togs nu under hösten på Sophiahemmet, i samband med att hon blev intervjuad för TV4:s kommande dokumentär Kungahuset 2020.

Nu gick alltid bra och både Sofia och prins Carl Philip friskförklarades av kungafamiljens läkare i måndags. Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till Svensk Dam att alla i kungafamiljen är djupt tacksamma över detta.

Men oron måste ha varit stor?

– Det är klart att den har varit det. Men samtidigt har Livmedikus känt till och uppmärksammat prinsessan extra mycket under den här perioden. Och Covid-19 har inte påverkat hennes graviditet.

Kung Carl Gustaf Kungen Drottning Silvia Stockholms slott

Kungaparet har under hela pandemin varit extremt noga med att följa regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och detsamma har gällt för den övriga kungafamiljen.

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Estelle testad för Covid-19 – utbrott av corona i klassen

LÄS OCKSÅ: Hemliga spelet bakom prinsessan Sofias gravidbesked: ”En längre tid”

Foto: Henrik Montgomery/TT, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna.