Prins Carl Philip bortgjord i TV: "Extremt respektlöst"

Prins Carl Philip

Prins Carl Philip har blivit bortgjord i nationell TV. Handlingen beskrivs som extremt respektlös.

Det var en finklädd Carl Philip som digitalt utsåg vinnaren av det ärofyllda Jerringpriset på Idrottsgalan 2021.

Från prins Bertils våning på Stockholms slott höll prinsen ett kraftfullt tal om det tuffa året vi lagt bakom oss och hur idrotts-Sverige påverkats.

Man kunde riktigt ta på spänningen i rummet nät Carl Philip skulle avslöja vinnaren – stavhopparen Armand Duplantis kammade hem vinsten!

En vacker ceremoni rakt igenom, men innan prins Carl Philips tal hände det som inte får hända – prins Carl Philip blev bortgjord.

Prins Carl Philip utskämd i SVT-sändningen

Varje programledare och journalist som ska intervjua en kunglighet går igenom det – skräcken över att råka titulera våra kungligheter fel.

Samtidigt är det lätt hänt – titlarna är något av en djungel och ligger ofta ovant i mun om man inte regelbundet rör sig i kungliga sammanhang.

Det fick sportjournalisten Bengt Skött känna på. När han skulle presentera prins Carl Philip på Idrottsgalan började han starkt med rätt titulering.

Sedan kom "duandet".

– Vad gäller radiosportens Jerringpris så finns ett slutresultat, men först, prinsen, vi är spända på att höra DINA personliga tankar precis just nu, sa Bengt Skött.

Det rätta hade varit att säga "Ers Kungliga Höghets" eller "prinsens" personliga tankar. Men prins Carl Philip skötte det hela som ett proffs.

- Ah tack... Mina damer och herrar, idrotts-Sverige! Det är alltid en stor ära att få dela ut Radiosportens Jerringpris..., räddade han snyggt.

"Jag blir häpen och upprörd"

Enligt kunglig kutym ska kungligheter just omnämnas med sina titlar i formella sammanhang.

Genom åren har man dock kunnat se att "duandet" blivit allt vanligare, utan högljudda protester från vår kungafamilj.

Någon som inte är lika förlåtande är skribenten och debattören Henrik Scheutz. Han blir rent av ilsken när en kung, drottning eller prinsessa blir kallad "du".

– Jag blir häpen och upprörd. Det är extremt respektlöst. Jag tänkte på det senast under tv-sändningen från kronprinsessans firande. Då var jag orolig för att en omdömeslös person skulle dua henne, har Henrik tidigare sagt till Svensk Dam.

LÄS MER: Hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked

LÄS MER: Prinsessan Sofia – därför saknas hon på Idrottsgalan 2021

Foto: TT