Prins Charles hårda markering efter rekordhettan: "Nödsituation"

22 jul, 2022, 15:30 
AvMinna Sarpaneva

Prinsen av Wales uttalar sig om den "oroväckande" värmeböljan i Europa och Storbritannien.

Annons
7 saker du inte visste om hertiginnan Camilla
7 saker du inte visste om hertiginnan Camilla

En värmevåg har dragit in över Europa och Storbritannien. I England har temperaturerna stigit över 40 grader och flera invånare är hårt drabbade av den extrema hettan.

Nu uttrycker prins Charles, 73, sin oro över situationen.

Varnar om värmeböljan

Tidigare i veckan utfärdade Storbritanniens väderinstitut, Met Office, en röd varning för extrem hetta i delar av England. Dessutom har Downing Street utlyst nationellt nödläge.

Recept.se Nyhetsbrev

– Det är exceptionellt varmt och en typ av temperatur som du kanske inte känner av om du är på semester, men som kan påverka dig kraftigt i din vardag och få allvarliga hälsoeffekter, säger BBC:s väderpresentatör Matt Taylor.

Även UK Health Security Agency, UKHSA varnar för att ”sjukdom och död kan förekomma även bland friska och och inte bara i högriskgrupper.”

Annons

Prins Charles ord om värmen: "Nödsituation"

Prinsen av Wales har varit en passionerad miljökämpe sedan 1970-talet och har vid flera tillfällen uttalat sig om klimatet.

På måndagen besökte Charles hertigdömet Cornwall tillsammans med hustrun, hertiginnan Camilla, 75.

I samband med besöket höll han även ett tal där han trycker på vikten av att Storbritannien når sitt mål om att sänka koldioxidutsläppen, och menar att den rådande värmeböljan ger exempel på varför det är så viktigt, rapporterar People.

– Dessa åtaganden har aldrig varit viktigare när vi alla kämpar under dagens alarmerande rekordtemperaturer över Storbritannien och Europa, säger prins Charles och fortsätter:

– Som jag har försökt antyda under ganska lång tid är klimatkrisen en genuin nödsituation och att ta itu med den är ytterst viktigt - för Cornwall, landet och resten av världen.

Foto: TT

Annons