Prins Daniel står för kärleksgest gentemot kronprinsessan Victoria

Prins Daniel står för kärleksgest gentemot kronprinsessan Victoria

Prins Daniel stod för en oerhört fin kärleksförklaring till kronprinsessan Victoria. Till och med experterna blir rörda till tårar.
Victorias kärleksgest till Daniel fångas på film!
Slå på ljud

Prins Daniel fick ett helt land att börja störtböla av förtjusning när han höll sitt tal till kronprinsessan Victoria på deras bröllop.

Men hur var hans tal ur en retoriskt synvinkel? Och hur står det sig i jämförelse med talen som de andra nordiska prinsarna höll på sina bröllop?

Detta har retorikexperten Camilla Eriksson analyserat på sin hemsida. Camilla, som skrivit boken "Retorikiska - om kommunikation i allmänhet och retorik i synnerhet", jämför tre talhållare: Norges kronprins Haakon, Danmarks kronprins Frederik och prins Daniel.

Prins Daniel med vacker kärleksgest

Haakons tal till kronprinsessan Mette-Marit var väldigt uppskattat och lockade fram många tårar i vårt grannland.

"I Prins Haakons fall handlar mycket om budskapet. Prins Haaakon väljer en skild kvinna som redan har barn och en rätt sjaskig historia. Men det han gör genomgående är att lyfta henne och endast henne. Alla positiva elementet ädet gnistrar i din själ' osv. är bara en enda lång berättelse om hur fantastisk hon är. T.ex. 'Jag tror aldrig jag varit så svag och så stark som med dig /…/ Tack.' Det visar på poängen med talet. Han stänger dörren till spekulationer kring huruvida hon är en värdig prinsessa eller ej", skriver Camilla.

Camilla är definitivt minst imponerad av talet som Frederik höll till kronprinsessan Mary.

"Mary var ju ingen 'lägre stående medborgare' så hans tal handlar mer om honom och börjar istället med att berätta om hur han kände det där i Australien under OS för att sedan övergå till ett långt tack till Marys pappa. Båda dessa delar känns helt fel. Talet till sin hustru bör ha fokus på henne – inte sig själv", skriver Camilla.

LÄS OCKSÅ: Stor livsförändring för prins Daniels mamma Ewa

Prins Daniel hyllas för sitt tal på bröllopet

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kronprinsessan Victoria prickade verkligen rätt i prins Daniel.

Daniel då? Jo, hans tal är självfallet bäst av dem alla. Camilla beskriver det som "oerhört välkomponerat" och medger att hon blir rörd till tårar.

"Daniels anslag skiljer sig starkt från de ovan nämndas. Eftersom han är en man av folket som behöver bevisa att han är bra, att han klarar den här rollen som han inte är född in i. Det stora syftet är 'jag har gift mig av kärlek' men också en tydlig medvetenhet om vilka deras roller i samhället är. Och han säger: 'Jag ska göra allt för att utföra mitt och Kronprinsessans uppdrag'", skriver Camilla.

"Trots att jag hört det flera gånger blir jag rörd till tårar när jag hör det och får gåshud."S

"Daniel är både närvarande och medveten om betydelsen av det han säger. Han verkar oerhört nervös och skakar noterbart vid flera tillfällen. Han verkar inte heller veta om han får pussa henne så han stryker henne lite över kinden. Det är hon som drar ner honom och kysser honom. Igenkänningsfaktorn är stark eftersom de nog är så nervösa de flesta skulle vara där om de stod där."

HÄR KAN DU LÄSA PRINS DANIELS TAL I SIN HELHET