Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniel stoppas av kungen – beteendet är förbjudet

03 jan, 2024, 05:00 

Prins Daniel har fått tänka om.

Annons

Ända sedan prins Daniel tog emot prinstiteln för lite mer än tretton år sedan har han visat på oerhörd plikttrogenhet. Han engagerar sig i viktiga samhällsfrågor, representerar Sverige med kronprinsessan, och är helt enkelt ett praktexemplar.

Men att vara prins kommer också med sina nackdelar – här är sakerna Daniel tvingades ge upp.

Kungaparets relation med Daniels föräldrar – alla olikheterBrand logo
Kungaparets relation med Daniels föräldrar – alla olikheter

Prins Daniel stoppas av kungen – förbjudna beteendet

En av de mest självklara sakerna prins Daniel gav upp när han blev prins, var rätten till sitt efternamn. Numer tituleras han enbart som prins – och Westling har han fått lämna bakom sig.

Dessutom är det inte särskilt lämpligt för honom att gå till vallokalen på valdagen. Kungligheterna får visserligen rösta, men enligt gammal tradition avstår de för att visa på sin opartiskhet.

Annons

Prins Daniel är en riktig entreprenör – det finns i hans DNA! Han grundade gymmet Master Gym, och hans viktigaste fråga som prins är just att främja ungas entreprenörskap.

Men som prins finns det lite saker att förhålla sig till. Han får vara ägare eller delägare av affärsdrivande bolag – men han får inte vara heltidsanställd eller VD. Det lämpar sig inte heller längre att vara ledamot i affärsdrivande bolags styrelser.

Prins Daniel träffar ungdomar på UF-mässan
Prins Daniel vill uppmuntra fler unga till att våga satsa på entreprenörskap.

Prins Daniels nya liv – förbudet från kungen

Förutom alla konkreta regler har Daniels "nya" liv också inneburit att han måste tänka om i många vardagliga situationer, som när det kommer till nya vänskaper. Daniels innersta krets består främst av barndomsvänner och Victorias vänner – folk han vet är lojala.

Annons

– Han kan inte lita på alla människor, det kommer alltid finnas de som närmar sig för att de vill nästla sig in, komma nära prinsen, bli vän med honom, säger historiken och Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist.

Och det tar inte slut där:

– Han kan inte anmäla sig hur som helst till aktiviteter med andra människor bara för att han skulle vilja syssla med den saken eller hobbyn. Säpo måste först kolla allt. Han kan inte bli medlem i någon förening eller liknande utan att man först undersökt om det är lämpligt för en person ur kungliga familjen.

Men trots alla krav och regler har prins Daniel aldrig tvekat på vad det innebar att gifta sig med en kronprinsessa.

– När man blir kär följer man hjärtat och tänker inte igenom allt. Det vore väldigt ocharmigt och trist om man tänkte för långt fram, jag var nog väldigt i nuet och kände att det var väldigt rätt, sa Daniel i en intervju med Arbetarbladet 2011.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria när de mötte pressen i samband med sin förlovning.
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria när de mötte pressen i samband med sin förlovning. Störst av allt är kärleken!

Foto: TT

Annons