Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniels beteende i SVT:s sändning en snackis – allt filmades: "Varför?"

09 jun, 2024, 19:00 
Det här är förklaringen bakom tv-bilderna på prins Daniel som fått folket att undra.
Annons

Vilken kunglig vecka vi lämnar bakom oss! Höjdpunkten var såklart nationaldagsfirandet i torsdag, det är ju en dag med extra allt – och kungafamiljen var igång hela dagen.

På kvällen samlades familjen på Skansen, för det officiella firandet från Sollidenscenen. Allt sändes på SVT, och tv-bilderna skulle visa sig väcka en hel del frågor – särskilt när det kommer till de kungliga herrarna, däribland prins Daniel.

Vilken folkfest! Här firar Victoria och Daniel nationaldagenBrand logo
Vilken folkfest! Här firar Victoria och Daniel nationaldagen

Kungafamiljens underbara nationaldagsfirande 2024

Kungafamiljen åkte till Skansen via traditionsenlig häst-kortege, och vinkade till folket som samlats längs Strandvägen och Djurgården.

Annons

Väl framme satt de på röda mattan, på första parkett. De fick sällskap av kvällens värd, talmannen Andreas Norlén med hustrun Helena.

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prins Oscar, prins Daniel, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf anländer för att delta i torsdagskvällens nationaldagsfirande på Skansen i Stockholm
Här anländer familjen till Skansen.Claudio Bresciani/TT

Kronprinsessfamiljen, kungaparet och prinsparet fick avnjuta musik signerad bland andra Uno Svenningsson, Albin Lee Meldau och Cherrie. Det blev en hel del sittdansande, och kungligheterna njöt av den fina sommarkvällen.

Hela kalaset avslutades strax innan 22, med tapto från Kungliga slottet där kungaparet bjudit in till nationaldagsmottagning.

Annons
Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid nationaldagsmottagningen på Stockholm slott
Familjen under mottagningen på slottet.Magnus Lejhall/TT
Annons

Bilderna på prins Daniel väcker frågor – här är förklaringen

Bilderna från firandet har kablats ut i hela världen – alla älskar att se vår tjusiga kungafamilj! Men det väcktes också frågor, som folk valde att ventilera i kommentarsfältet när kungahuset själva delade foton från dagen.

Det är en fråga som bubblar upp precis varje nationaldagsfirande: varför bär inte männen folkdräkt?

Ja, de kungliga damerna är alltid tjusiga i Sverigedräkt, till och med prinsessan Estelle. Men kungen, prins Daniel, prins Carl Philip, Chris O'Neill och prins Oscar, nobbar den.

Prinsessfamiljen inför nationaldagen 2023
Florida-familjen kör Sverige-dräkt – men inte Nicolas och Chris.Foto: Instagram

Anledningen bakom det? När Svensk Dam kontaktade hovet med frågan verkar det faktiskt inte finnas något särskilt som ligger bakom det:

– Traditionen ser inte ut så helt enkelt, sa biträdande informationschefen Johan Tegel då.

– I vuxen ålder brukar männen i kungafamiljen inte bära folkdräkt, även om det har skett. Prins Daniel har en Ockelbodräkt, som han är stolt över och som han har burit tidigare.

Foto: TT

Annons