Prins Daniels dilemma – när kungen inte kan göra jobbet

Kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Sveriges mest kända 70-plussare har en svår nöt att knäcka: Vilka ska över stafettpinnen – tillsammans med kronprinsessan Victoria?
Annons

Det är inget lätt läge som kungafamiljen befinner sig i. Precis som för så många andra svenskar har coronakrisen förändrat deras vardag totalt. Och frågan som kungaparet ställer sig är förstås: Hur ska det bli på sikt? Och VEM ska kunna göra jobbet?

Annons

Anders Tegnells och Folkhälsomyndighetens besked till alla Sveriges 70-plussare är ju att detta lär ta tid: ”Det kommer säkert dröja månader innan vi kan släppa på restriktionerna för de äldre. Kanske dröjer det ända tills det finns ett vaccin.”

Kungaparet.
När det gäller coronakrisen så är kungaparet i samma båt som alla andra 70-plussare.
Annons

Så när Sverige så småningom börjar rulla igen kommer kungaparet sannolikt att behöva lämna över stafettpinnen, åtminstone när det gäller de uppdrag som kräver personlig närvaro och sociala kontakter. Och med Sveriges statschef fast på Stenhammar är det inte bara kronprinsessan Victoria, 42, som hamnar i den kungliga frontlinjen. Hon kommer att behöva all tänkbar hjälp av prins Daniel, 46.

Corona: Prins Daniels viktiga roll – stötta Victoria i krisen

victoria daniel haga

Hans egna föräldrar Olle, 75, och Ewa, 75, har det säkert också knogigt, men de är pensionerade och har inga officiella plikter. För prins Daniels svärföräldrar – Sveriges mest kända 70-plussare – är det alltså värre. Som statschef kan kungen inte bara stänga ner verksamheten. Kan han inte göra jobbet själv, så måste fler i familjen steppa fram och ta över.

En svår nöt att knäcka. Det lär bli många kungliga familjeråd framöver.

Annons
Kungafamiljen
Risken finns att Sveriges statschef bara kan jobba via videomöten, hela året ut. Så vilka kan rycka in och stötta kungaparet i jobbet?

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Prins Daniels dilemma – när kungen inte kan göra jobbet”

 1. Fluff skriver: 26 april, 2020

  Detta är ett icke-problem.
  Med endast en handfull obligatoriska uppgifter under året
  finns ingen anledning för släkten att hoppa in. Vårt land rullar på lika bra eller dåligt utan denna familjs närvaro. Deras självpåtagna sysslor i form av odlande av egna intressen i form av idrott, välgörenhet och kultur tillför inget.
  Tänk att det skulle till en pandemi för att få oss att inse att familjen B med lätthet kan undvaras.


 2. Elna skriver: 26 april, 2020

  Skönt att inte Daniel har drabbats av någon tragedi som hans svägerska har drabbats av enligt Svensk dam.


 3. Ulla Lundell skriver: 26 april, 2020

  Det är inte bara prins Daniles dilemma med corona viruset, prins Carl-Philip får ta uppdrag. Familjen kan kan med all säkerhet komma fram till en lösning. Man får ta de viktigaste uppdragen.

  Ulla


 4. Angelika skriver: 26 april, 2020

  Alla kungliga behöver stöttas i det mesta. men de stöttar även andra själv i tid o otid. Nyligen stöttade Victoria en vän vars make, miljadär, blivit av med sin laptop som stals ur hans bil. verkar som kungligheter o rika människor är en riktigt svag o vek grupp. Eller är det bara SD som i vanlig ordning hittar på allt möjligt för att visa att de hänger med och vet allt som händer i den värld där inte ens adliga eller de med höga akademiska titlar har tillträde. I den värld bara kunglga o snuskigt rika äger tillträde


 5. Marianne skriver: 26 april, 2020

  Som tur är finns ju prinsparet i Stockolm och de tillhör väl inte någon riskgrupp? CP:s självkänsla verkar ha blivit mycket bättre de senaste 5-10 åren och han verkar fullt kapabel att avlasta Victoria då och då. Och det är väl knappast heltid Sofia kommer att arbeta på Sophiahemmet? Prinsparet har dessutom flera gånger i intervjuer betonat att de självklart vill och kommer att ställa upp för kungaparet och kronprinsessparet när så önskas.


 6. Bea skriver: 27 april, 2020

  För enkla singeluppdrag blir det helt klart sonen CP som får hjälpa pappa kungen om det behövs.
  Övrigt som ej hinns med blir inställt.


 7. Ingrid skriver: 27 april, 2020

  Eftersom de endast har symboliska plikter uppstår inga problem.


 8. Anna skriver: 27 april, 2020

  Tillhör inte Daniel en riskgrupp p g a sin medfödda njursjukdom och njurtransplantationen…?


  1. Ulla Lundell skriver: 27 april, 2020

   Mitt sunda förnuft säger mig att prins Daniel till riskgruppen p,g,a transplantationen

   Ulla


 9. Susanne Blomgren skriver: 27 april, 2020

  Angelika håller med dig ett evigt tjat om att det ska stöttas hit och dit 🙁 Ulla Lundell Daniel är riskgrupp min svåger gick igenom en njurtransplantation på 80 talet och han är riskgrupp. Även jag efter mina stroke 🙁


 10. Susanne Blomgren skriver: 27 april, 2020

  Försöker väl en gång till då ! Angelika håller med dig helt. Ulla Lundell ja Daniel är riskgrupp min svåger gick genom en njurtransplantation på 80 talet, han är riskgrupp så detsamma gäller Daniel. Själv är jag oxå riskgrupp efter stroken 🙁


 11. Aveline skriver: 27 april, 2020

  Fluff och Ingrid

  Håller med! 👍


 12. Eva skriver: 28 april, 2020

  Är väl inget problem. Mycket för alla svenskar ligger på sparlåga och får vänta. Så länge vi lever i monarki får väl kronprinsessan gå in där det behövs deltagande från statschefen


 13. Daga skriver: 29 april, 2020

  Har aldrig sett kungen samtala eller ställa sig nära någon av de tre ingifta.Vi har ingen aning om vad han hyser för åsikter om dem eller deras familjer.Kungen kommenterar över huvud taget inte om han äger sympati eller empati för någon enda människa,ja förutom Silvia då som han en gång i tiden sa sig klicka med och då gång på gång.Der räcker så väl så.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar