Prins Daniels dilemma – när kungen inte kan göra jobbet

Kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Sveriges mest kända 70-plussare har en svår nöt att knäcka: Vilka ska över stafettpinnen – tillsammans med kronprinsessan Victoria?

Det är inget lätt läge som kungafamiljen befinner sig i. Precis som för så många andra svenskar har coronakrisen förändrat deras vardag totalt. Och frågan som kungaparet ställer sig är förstås: Hur ska det bli på sikt? Och VEM ska kunna göra jobbet?

Anders Tegnells och Folkhälsomyndighetens besked till alla Sveriges 70-plussare är ju att detta lär ta tid: ”Det kommer säkert dröja månader innan vi kan släppa på restriktionerna för de äldre. Kanske dröjer det ända tills det finns ett vaccin.”

Kungaparet.

När det gäller coronakrisen så är kungaparet i samma båt som alla andra 70-plussare.

Så när Sverige så småningom börjar rulla igen kommer kungaparet sannolikt att behöva lämna över stafettpinnen, åtminstone när det gäller de uppdrag som kräver personlig närvaro och sociala kontakter. Och med Sveriges statschef fast på Stenhammar är det inte bara kronprinsessan Victoria, 42, som hamnar i den kungliga frontlinjen. Hon kommer att behöva all tänkbar hjälp av prins Daniel, 46.

Corona: Prins Daniels viktiga roll – stötta Victoria i krisen

victoria daniel haga

Hans egna föräldrar Olle, 75, och Ewa, 75, har det säkert också knogigt, men de är pensionerade och har inga officiella plikter. För prins Daniels svärföräldrar – Sveriges mest kända 70-plussare – är det alltså värre. Som statschef kan kungen inte bara stänga ner verksamheten. Kan han inte göra jobbet själv, så måste fler i familjen steppa fram och ta över.

En svår nöt att knäcka. Det lär bli många kungliga familjeråd framöver.

Kungafamiljen

Risken finns att Sveriges statschef bara kan jobba via videomöten, hela året ut. Så vilka kan rycka in och stötta kungaparet i jobbet?

Foto: TT.