Prins Daniels gest – efter kampen för hälsan

Prins Daniels gest – efter kampen för hälsan

Efter att ha drabbats av njursjukdom är hans engagemang helhjärtat!
Victoria & Daniel: lyckliga i alla sina dagar!
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel brinner för träning och hälsa, de tar varje tillfälle de får till att inspirera till rörelse och en hälsosam livsstil. Själva lever de som de lär, men det räcker inte alltid.

För elva år sedan när prins Daniel visade upp förlovningslyckan med kronprinsessan Victoria, bar han på en stor hemlighet. Han var svårt njursjuk och planerade en transplantation några månader senare. Pappa Olle gav sin son en ny njure på Karolinska universitetssjukhuset samtidigt som Victoria åkte på en officiell resa till Grönland, som var planerad sedan länge.

Prins Daniel talade ut om sin sjukdom

I en öppenhjärtig video från oktober förra året pratade prins Daniel om sin tuffa resa från att vara i behov av en ny njure till livet som transplanterad.

"En patients kunskap borde också vara guld värd, för den som vill utveckla sjukvården. Ändå verkar det vara förvånansvärt sällan som den efterfrågas. Missförstå mig inte: Sverige har på många sätt en helt enastående sjukvård, med engagerade medarbetare som ser varje patient. Det finns väldigt mycket hjärta och omtanke hos människor som väljer att arbeta inom vården." sa han i videon.

LÄS MER: Prins Daniels smärtsamma ord

prins daniel

Prins Daniel brinner för att inspirera om hälsa och träning.

Pontus Lundahl/TT

Hans engagemang i frågan är starkt och fortsätter, även under pandemin. Under onsdagen deltog han i ett digitalt möte med företrädare från International Society of Nephrology (ISN) och Astra Zeneca, skriver kungahuset på sin hemsida.

”I dag lever över 850 miljoner människor med njursjukdomar. En stor utmaning med njursjukdomar är att upptäcka dem i ett tidigt stadie, då upp till 90 procent av njurens funktion kan förloras innan personen upplever några symptom.

Vid dagens möte informerades Prinsen om hur ISN och Astra Zeneca arbetar för att fler personer med njursjukdomar får vård i tidigt skede. På sikt skulle det minska hälsokostnaderna samt ge patienter en ökad livskvalitet.”

Det är så fint att Daniel tar sitt engagemang på så stort allvar och därmed hjälper till att förbättra livet för andra som råkar ut för samma sak som honom själv!