Prins Daniels märkliga möte med okänd man – fångat på bild

18 feb, 2023, 10:02 

Prins Daniel har fångats på bild i en märklig, intim situation.

Annons
Kungens ord om hjärtoperationen • Victorias saknad efter barnen • Margrethes ord om döden – 3 kungliga snackisar från vecka 7!
Kungens ord om hjärtoperationen • Victorias saknad efter barnen • Margrethes ord om döden – 3 kungliga snackisar från vecka 7!

Prins Daniel är kronprinsessan Victorias evige ledsagare. Tillsammans har de i veckan, efter önskemål från regeringen, representerat Sverige på andra sidan jorden.

För första gången någonsin är kronprinsessmakarna i Oceanien tillsammans – och vilka syner de fått se. Räddade koalor, botaniska trädgårdar, operahuset i Sydney, för att nämna några.

Men de mest uppseendeväckande bilderna har kanske kommit från Nya Zeeland. Daniel och Victoria har nämligen stått stifta bekantskap med maorierna.

Prins Daniel fångad på bild – märkliga situationen

Maorierna är Nya Zeelands ursprungsbefolkning. Det är ett folk som på grund av kolonialismens ok fått kämpa hårt med att bevara sina kultur och sina seder.

Det här är såklart något som två så patosstarka individer som Daniel och Victoria kan ställa sig bakom, helhjärtat. Därför tvekade paret inte att tacka ja när en inbjudan kom från Waiwhetū Marae, en maorisk kulturbyggnad belägen i södra Wellington. Där fick de vara med om en pōwhiri, en traditionell maorisk välkomstceremoni.

Annons

I den ingår hongi – en maorisk hälsningstradition. Där möts två människor i en väldigt intim situation: med pannorna och näsorna pressade mot varandra.

Tanken är att parterna delar på "livets andetag", en gåva från gudarna. En hongi bär på en annan viktig symbolik. Genom att befinna sig så pass nära varandra demonstrerar man enighet, en vilja att bibehålla freden mellan folkslagen.

Prins Daniel
Vem är mannen som Daniel gör en hongi med? Det förtäljer inte historien.

För en stel svensk kan detta framstå som ett väl intimt första möte med en främling. Men när Daniel såg att Victoria villigt gav sig hän och stack fram både panna och näsa, ja, då kunde han väl inte vara sämre! Resultatet ser vi på de här bilderna.

Daniel och Victoria är långtifrån de enda celebriteterna som fått äran att delta i ett hongi. Stora delar av den brittiska kungafamiljen har utfört hälsningen, däribland kung Charles, prins Harry och Meghan Markle. Även människor ur världspolitikens toppskikt har gnuggat panna och näsa – Barack Obama gjorde det under ett besök i Nya Zeeland 2018.

Annons