Mardrömsbeskedet tusentals mil från Haga – Victoria och Daniel informerade

Mardrömsbeskedet tusentals mil från Haga – Victoria och Daniel informerade

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har nåtts av ett fruktansvärt besked.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har avklarat sin resa i Canberra, Australien, och sökt sig till Nya Zeeland. Besöket i länderna har varit intensivt, fullt av diverse aktiviteter och kommer pågå i närmare en vecka.

Fantastiska bilderna på Victoria – från andra sidan jorden!
0:31

Efter reklamen: Fantastiska bilderna på Victoria – från andra sidan jorden!

(0:31)

Slå på ljud

Hemma på Haga väntar prinsessan Estelle och prins Oscar, som så klart saknar föräldrarna som befinner sig på andra sidan jordklotet – och för Victoria och Daniel är det blandade känslor att vara ifrån barnen.

– Det går bra, man ställer ju in sig på att det är arbete. Det är ju så det är, men sen är det alltid jobbigt att vara hemifrån, har Victoria sagt till Svensk Damtidning.

Prins Daniel, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel befinner sig på andra sidan jordklotet, långt från prinsessan Estelle och prins Oscar.

Jonas Ekströmer/TT

Hovets svar inför resan

Samtidigt råder stora oroligheter på Nya Zeeland. Cyklonen Gabrielle har dragit in och landet har utlyst nationellt nödläge, vilket bara har hänt två gånger tidigare.

Byggnader har förstörts, hushåll saknar el och invånarna har uppmanats att hålla sig inne. Landets största stad Auckland har drabbats hårt och flyg och tåg till och från staden har ställts in.

Det var länge oklart om Victoria och Daniel skulle kunna genomföra sin resa till landet.

– Det är för tidigt att säga helt enkelt. Detta är ett program som det Nya Zeeländska utrikesministeriet ansvarar för, så vår ambassad i Canberra står i kontakt med utrikesministeriet, så får vi se hur vädersituationen utvecklar sig helt enkelt, sa hovets biträdande informationschef Johan Tegel till Svensk Damtidning.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria njuter av vistelsen i Australien.

Jonas Ekströmer/TT
Avslöjar

Victoria och Daniel indragna i storbråk i Australien – elaka orden läckte ut

Victoria och Daniel informerade

Men resan blev av. Under tre dagar kommer Victoria och Daniel besöka städerna Hamilton och Wellington, innan det är dags att återvända till Stockholm och barnen hemma på Haga.

Samtidigt kan de inte undgå alla fruktansvärda konsekvenser som cyklonen Gabrielle fört med sig. Hittills har åtta bekräftats döda och Nyzeeländska myndigheter har öppnat tillfälliga bårhus.

– Det är vissa människor som är i ett väldigt, väldigt bräckligt tillstånd, säger landets premiärminister Chris Hipkins.

Foto: TT