Prins Daniels ord – som går emot kungen

prins daniel kung carl xvi gustaf

TT/SVT
Prins Daniels tillitsfulla ord står i skarp kontrast till kungens kritik.

Året med kungafamiljen i SVT är årskrönikan från hovet vi brukar få när årskiftet nalkas och i år är inget undantag, trots den tuffa situationen med pandemin och ett kungahus som inte kunnat utföra sina plikter på samma sätt som de är vana vid.

Vi får följa kungen och Silvia till Jokkmokk för samernas nationaldag men det är också nästan det sista som hinner inträffa innan pandemin börjar ta fart på allvar och krisen är ett faktum.

Prins Daniels ord om krisen: ”Känner stor oro”

Prins Daniel är i sin roll som prins en stor förespråkare för företagande och entreprenörskap, en hel del av han och Victorias uppdrag handlar om att stötta både stora och små entreprenörer och han är även initiativtagare till Prins Daniel Fellowship, en mentorsprogram som drivs i samarbete med Kungliga vetenskapsakademien. Och just företagande är ett område som prins Daniel var orolig för i ett tidigt skede i coronakrisen.

prins daniel året med kungafamiljen

Prins Daniel uttrycker oro för vad som komma skall i årskrönikan Året med kungafamiljen i SVT.

SVT

– Jag precis som alla andra känner ju förstås en stor oro och förtvivlan över alla dessa människor som blir av med sina jobb, entreprenörer som ser sina livsverk gå upp i rök och all den oro som det här medför. Det är både att rädda liv och se till att skapa förutsättningar för att företag ska överleva, säger han i Året med kungafamiljen i samband med att han och kronprinsessan besökte det provisoriska fältsjukhuset vid Älvsjömässan i Stockholm i slutet av mars månad.

I intervjun uttrycker prins Daniel ett hopp och stark tilltro till att Sverige kommer klara den kommande tuffa tiden med bravur.

– Är det nåt land i världen som klarar av en sån här krissituation så är det nog Sverige. Vi har en unikt tillit, vi litar på varandra i det här landet och vi har väldigt goda möjligheter, även om det just nu ser väldigt svårt och mörkt ut så ser jag att vi måste klara det och vi kommer klara det, säger han i SVT.

Prins Daniels ord i stark kontrast till kungens

Prins Daniels hoppfulla ord från krisens början står i skarp kontrast mot den kritik som svärfar kungen framförde i samma program. I en intervju inspelad långt senare, under en tid när den andra vågen nästintill har lamslagit hela landet och kritik väckts mot regeringen och Folkhälsomyndighetens hantering av krisen, konstaterar kung Carl XVI Gustaf att han anser att de höga dödstalen i Sverige är ett misslyckande.

Kungen har dömt ut resultatet av coronakrisen som ett ”misslyckande”.

Linda Broström / Kungliga Hovstaterna

– Jag anser att vi har misslyckats, det är ett stort antal som har avlidit och det är ju fruktansvärt och någonting som vi alla lider med, detta att vi inte har kunnat hjälpa dem. Det är helt enkelt fruktansvärt tråkigt, sa kungen och visade med en gest mot bröstet hur starkt han känner med alla drabbade.

– Man tänker på alla familjemedlemmar som inte har kunnat ta farväl av sina avlidna, det tror jag är en väldigt tung och traumatisk upplevelse, detta att inte kunna ta ett varmt avsked.

Kungens ärliga ord om krisen har väckt stor uppmärksamhet, och både Anders Tegnell och Stefan Löfven har bemött kritiken under sina respektive presskonferenser under torsdagen.

LÄS MER: Stefan Löfven bemöter kungens kritik