Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Prins Gabriel på ny bild – kan väcka reaktioner

Prins Gabriel på ny bild – kan väcka reaktioner

Prins Gabriel dök upp på en ny bild. En gullig bild – men den kan väcka debatt.
Carl Philip och Sofia om sönerna
Slå på ljud

Prins Gabriel och storebrorsan prins Alexander stal showen totalt när prinsfamiljen skulle skicka en julhälsning. Bröderna turades om att blåsa ut tändstickorna som pappa prins Carl Philip använde för att tända de tre adventsljusen.

Gabriel var klädd för tillfället. Han var en sorts blandning mellan jultomte och pepparkaksgubbe, vilket förde tankarna till dräkten som kusinen prins Oscar hade på sig under kronprinsessans julhälsning.

Prins Gabriel på ny bild

Prins Gabriel

Prins Gabriel i mamma prinsessan Sofias knä, utklädd till pepparkaksgubbe.

Gabriel var såklart bedårande – men pepparkaksgubbar är som bekant numera ett kontroversiellt inslag i det svenska julfirandet. Debatten drog igång rejält när Kanalskolan i Töreboda stoppade en tioårig pojke från att vara pepparkaksgubbe i Luciatåget. De styrande i skolan var rädd att dräkten skulle få vissa att ta illa upp.

Diskussionen väckte gott om känslor. Vissa tyckte att den var löjlig, andra menade att fenomenet kan leda till att barn känner sig utpekade.

Augustprisvinnande författaren Johannes Anyuru skrev en av de mest delade texterna i frågan.

"Ni har inte varit pepparkaksgubbe typ sex år i rad och ni vet alltså inte vilka nyanser av utanförskap, klyvning och smärta som skapas också av dessa små skiktningar, dessa små ritualer som ni kämpar för att bevara", skrev Johannes.

"Ni som skämtar om den här pepparkakshistorien. Eller ni som till exempel kände er manade att lägga upp en bild på Tintin som profilbild tidigare i höst, under den så kallade Tintin-gate. Varifrån kommer lättheten med vilken ni tar ställning mot svarta barn? Ni ser inte era egna händer, er egen hud, era egna föräldrar avbildade i de rasistiska bilderna i europeisk barnkultur. Vilken ordning är ni lojala med?"

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

Pepparkaksgubbar har blivit kontroversiella

Författaren och debattören Patrik Lundberg deltog också i debatten. Han menade att traditionen med pepparkaksgubbarna riskerade att leda till att rasifierade barn kände sig obekväma.

– Klassen fick rösta fram tärnor och stalledrängar och av någon anledning så blev jag en av tre pepparkaksgubbar, de andra två var från Ungern och Libanon.Det är ganska uppenbart varför det blev vi. Nu tänker jag att det inte ska gå till så. Att människor bedöms utifrån sin hudfärg, sa Patrik.