Prins Haakon om livet med Mette-Marit: "Finns under ytan – alla vet"

Kronprins Haakon har levt ihop med sin Mette-Marit i arton år. Nu berättar han om en smärta som finns bakom det perfekta.

Kronprins Haakon bär många likheter med vår kronprinsessan Victoria. Han är liksom sin svenska motsvarighet plikttrogen, ödmjuk och oerhört populär.

Med kronprinsessan Mette-Marit vid sin sida ger han Norge stor hopp om framtiden. Men själv föredrar Haakon att leva i nuet. I en ny intervju med norska TV2 berättar han om sina tankar inför framtiden som kung.

Kronprins Haakon berättar sanningen om livet med Mette-Marit

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.

Kronprins Haakon förbereder sig för ett nytt liv med Mette-Marit.

– Det är samtidigt något man inte kan förbereda sig helt och hållet på. Jag tycker ju väldigt mycket om mina föräldrar, så jag vill inte gå runt och tänka på det hela tiden, säger Haakon till TV2.

Med tankarna på framtiden följer också ett vemod. Det är först när hans pappa kung Harald avlider som Haakon får kliva på tronen.

– Jag tror inte att jag kommer att vara helt förberedd, det tror jag inte kommer att gå. Men jag självfallet tänkt på det. I vår familjen ligger det under ytan hela tiden. Det har det gjort sedan jag var liten, säger Haakon.

"Jag har många dåliga sidor"

Haakon är inte heller så perfekt som han ofta framstår. I alla fall om man frågar kronprinsen själv.

Han menar att han har "många dåliga sidor". Sådana som hans hustru Mette-Marit definitivt märkt av.

– Det är inte så att folk inte vet det. Jag kan vara lite frånvarande. Det är absolut något som kunde ha varit bättre, säger Haakon.

– Jag kan gå och grunna på saker. Det är inte bara positivt, för det kan vara lite svårt att få kontakt med mig, jag är inte så bra på att vara närvarande.

LÄS MER: Hovets hemliga plan! Det sker när Victoria blir drottning

Mette-Marit är sjuk

Mette-Marit kämpar själv med sjukdomsbesvär. Det var i oktober 2018 som vi fick beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade då Ssjälv precis fått höra att hon lider av en kronisk åkomma: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera.

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus