Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Harry förödmjukad av drottning Elizabeth – inför begravningen

12 apr, 2021, 12:04 
Drottning Elizabeth Prins Harry

Prins Harry har landat i London för prins Philips begravning – men får nu ta konsekvenserna av sitt agerande, under förödmjukande former.

Annons
4 snackisar efter skandalintervjun med Harry & MeghanBrand logo
4 snackisar efter skandalintervjun med Harry & Meghan

Prins Harry är tillbaka i London. Han landade på Heathrow igår söndag, efter en tio timmar lång flight med British Airways, och klev av planet iförd chinos och svart ansiktsmask. De närmaste fem dagarna kommer han att tillbringa i coronakarantän, men sedan ska han åter stå öga mot öga med drottning Elizabeth, förutsatt att han också testar negativt för corona.

Sista bilden på prins Harry och prins Philip
Den sista officiella bilden på prins Harry tillsammans med prins Philip togs när Archie var nyfödd – för snart två år sedan.

Brittiska kungafamiljen uppges dock ha beordrat tillfällig ”vapenvila” i familjekonflikten, av respekt för den avlidne prins Philip. Men prins Harry tvingas ändå han ta konsekvenserna av sitt beslut att lämna det brittiska kungahuset – och förmodligen också av sitt agerande i samband med alla turerna kring Oprah Winfrey-intervjun.

Annons

Prins Harry kommer visserligen att vara på plats som en i familjen när prins Philip förs till sin sista vila i kryptan under St George’s Chapel på lördag. Men enligt brittiska medier kommer han få göra det klädd som en vanlig privatperson, det vill säga i civil mörk kostym. Medan hans bror prins William och hans pappa prins Charles kommer att bära uniform och sina militära utmärkelser.

En möjlighet som numera är utraderad för prins Harry, efter drottning Elizabeths strama beslut att ta ifrån sin sonson alla hans militära titlar – inte minst den som han så hedersamt fick ta över efter just prins Philip häromåret: Den ärofyllda Captain General of the Royal Marines.

Prins Harry Uniform
Uniformsbärandet är ett avslutat kapitel för prins Harry.

Samma öde – att inte få bära uniform – förväntas för övrigt också drabba prins Andrew, som tvingades lämna alla sina uppdrag på grund av anklagelserna om samröre med den dömde (och numera avlidne) pedofilen Jeffrey Epstein.

Annons

Slutgiltigt besked i uniformsfrågan väntas från det brittiska hovet senare i veckan.

Klart är i alla fall att Meghan Markle inte kommer att närvara vid prins Philips begravning, officiellt på grund av att läkarna ska ha avrått henne från att flyga eftersom hon är gravid i vad som uppskattas till sjätte månaden.

Högst sannolikt är detta dock ett beslut som också är fattat med hänsyn till den kungliga familjefriden, som ju behöver respekteras i samband med begravningen.

Det finns inga officiella uppgifter kring detta, men efter att Meghan offentligt anklagat den brittiska kungafamiljen för rasism lär det vara många starka känslor som ligger och bubblar under ytan.

Meghan Markle Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth och Meghan Markle: Nu slipper de träffas.

Prins Harry och Meghan Markle om prins Philips död

Än så länge har prins Harry och Meghan bara gjort ett kort officiellt uttalande om prins Philips bortgång: ”Tank för din långa tjänst... Du kommer att vara djupt saknad”. Men kanske får vi höra mer från prins Harry, nu när han åter befinner sig på brittisk mark.

Foto: TT.

Annons