Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Harrys ord om traumat efter Dianas död: "Jag kände ingenting"

31 aug, 2023, 14:30 
Samuel Björn
Prins Harry
Foto: TT.

Prinsen berättar om känslorna som bubblade upp långt efter prinsessan Dianas död.

Annons
Prins Harry utfryst inför alla: ”Hjärtskärande”Brand logo
Prins Harry utfryst inför alla: ”Hjärtskärande”

Prins Harry är återigen aktuell med ny dokumentär på Netflix. I ”Heart of Invictus" berättar prinsen om sitt psykiska mående efter sin tjänstgöring i Afghanistan, om det trauma kring Dianas död som smög sig på långt efteråt samt avsaknaden av stöd i situationen från kungafamiljen.

Prins Harry
Prins Harry dök själv upp på premiärvisningen av sin nya dokumentär Heart of Invictus

Bråken med kungafamiljen

Detta är inte första gången prins Harry figurerar på Netflix. Vintern 2022 sändes serien Harry & Meghan på streamingjätten.

Runt samma tid släppte prins Harry sin självbiografi Spare. I serien och boken finns flera anklagelser mot kungahuset som ledde till att en stor spricka uppstod mellan prinsen och hans familj - en spricka som finns där än idag.

Annons

Under senaste tiden har brittiska röster höjts över ifall prins Harry kan ha ett dåligt inflytande över sin brorson prins George. Författaren och hovexperten Angela Levin berättar i en intervju med OK Magazine att prins Harry och prinsessan Kate har blivit varnade från att låta George umgås med sin farbror.

"Av de där tre barnen kommer minst en att bli reserven precis som jag och det smärtar. Det oroar mig”, berättar han i Spare.

Det är just sådana uttalanden som gjort kungahuset är rädda över att låta prins Harry få umgås allt för mycket med prins George, som är två i den brittiska tronföljden.

– George har ingen dysfunktionell familj, till skillnad från William och Harry när de växte upp, så han borde klara sig bättre, säger Angela Levin till OK Magazine och fortsätter:

– Kate och William är där för att hjälpa honom. Men han måste hållas borta från Harrys negativa inflytande.

Prins Harry självbiografi Spare slog ner som en bomb när den släpptes vintern 2022.

Svåra tiden för prins Harry

I den nya serien kommer fler uttalanden kring prinsens familj. Han säger bland annat att han inte kände att han stöttades tillräckligt av kungafamiljen efter han kom tillbaka efter sin militärtjänstgöring i Afghanistan, skriver Page Six.

Annons

– Katalysatorn var faktiskt när jag återvände från Afghanistan, men sakerna som kom upp var från.... 1997 när jag var 12 år, säger prins Harry i serien.

Traumat från hans mor, prinsessan Dianas död 1997 påminde sig alltså långt efteråt och när känslorna väl kom kände han inte att han fick det stöd han hade behövt.

– Jag hade inte det skyddsnätet, det nätverket, eller expertråd för att identifiera vad som egentligen pågick i mitt huvud, säger han enligt Page Six.

Flera år efter han kom tillbaka från Afghanistan sökte han tillslut hjälp. Han kände då att det hade gått för långt och att han behövde professionell hjälp för sina psykiska besvär.

– Jag hade inga känslor, jag var oförmögen att gråta, jag kände ingenting. Jag visste inte det då.

Annons