Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Prinsessan stoppas – får inte komma på kungens stora fest!

31 aug, 2023, 11:30 
Felicia Plåt
Kungen
Kungen firar 50 år på tonen. Foto: TT

Prinsessan Benedikte måste stanna hemma i Danmark under kungens firande.

Annons

2023 är inget vanlig år för det svenska kungahuset. Inte nog med att det var 500 år sedan Gustav Vasa blev kung, var det även 50 år sedan kung Carl Gustaf tog över tronen.

Prinsessan Christina om smeknamnen på lillebror kungenBrand logo
Prinsessan Christina om smeknamnen på lillebror kungen

Kungens firande

Detta har firats på flera olika sätt. Kungen och drottningen har under året varit ute på en Sverige turné där de besökt Sveriges alla 21 län. Nu är det bara några få stopp kvar innan det är dags för det fullspäckade firandet.

Det kommer vara kortege, konsert och galamiddag där flera kungligheter från hela världen kommer att delta. Bland annat kommer flera av kungligheterna från våra grannländer.

I Danmark kommer kusinerna drottning Margrethe och drottning Anne-Marie, men deras syster prinsessan Benedikte missar festen – hon får stanna hemma.

Annons

Prinsessan Benedikte stoppas från firandet

Enligt det danska kungahusets kungliga kalender kommer prinsessan Benedikte att vara stadschef den 14 och 15 september, då friandet i Stockholm kommer hålla hus.

När Margrethe är borta måste kronprinsen eller en av de andra stadscheferna, prinsessan Benedikte, kronprinsessan Mary och prins Joachim stanna i Danmark och "hålla sig kvar".

Kusinerna
Kungen är kusin med de danska systrarna.

Kronprinsparet kommer också att närvara vid firandet i Stockholm och prins Joachim har precis flyttat till Washington för att börja på sitt nya jobb. Därför fick prinsessan Benedikte stanna hemma från firandet denna gången.

Familjeband

Kung Carl Gustaf är son till kronprins Gustaf Adolf som var bror till drottning Ingrid. Vilket gör honom kusin till både drottning Margrethe, drottning Anne-Marie och prinsessan Benedikte. Därför har de alla fyra ett väldigt nära band både som vänner och familj.

Både Benedikte och Carl Gustaf tycker nog det är tråkigt att prinsessan måste stanna hemma, men som tur är så har de full koll på de kungliga plikterna och förstår varför Benedikte måste stanna i Danmark.

Annons