Prins Henrik vägrar bli begravd med hustrun

Prins Henrik vägrar bli begravd med hustrun

Drottningen kände till beslutet.

Det verkar onekligen som prins Henrik inte är så lycklig tillsammans med sin hustru drottning Margrethe, eller hur ska man annars tolka den nya informationen som det danska hovet bjöd på under torsdagen.

– Prins Henrik önskar inte att begravas i Roskilde domkyrka som tidigare var sagt. Prinsens beslut innebär att han inte kommer att ligga bredvid hennes majestät drottningen i den sarkofag som konstnären Bjørn Nørgaard har utarbetat, skriver hovet.

Hovet berättar också att den 83-årige prinsens beslut inte kommer påverka drottningens planer på sin begravning. För det är ingen hemlighet att drottninggemålen inte varit nöjd med att bara kallas prins och sin roll i det danska kungahuset. Han har ett flertal gånger sagt att han vill bli kallad för kung.

– Drottningen har under någon tid känt till hans kungliga höghets beslut och är införstådd med beslutet. Prinsens beslut ändrar inte drottningens egna begravningsplaner, skriver hovet.

Hovets presstjänst påpekar också att de uppgifter som gjort gällande att Henrik önskar att begravas i Frankrike är helt osanna.

– Prinsen önskar fortfarande bli begravd i Danmark men de närmare omständigheter kring detta är ännu inte klara.

Läs mer: Margarethe har anlänt i Frankrike – Vad händer nu?

Foto: Stella Pictures