Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Joachim: "Jag skulle inte vara någonting utan min Marie"

17 jun, 2019, 17:00 
Agneta Nisbeth
prins Joachim och Marie
Fyrabarnspappan Joachim fyllde nyligen 50 år. Han är inte känd för att vara särskilt öppen i intervjuer men i samband med födelsedagen berättade han både om kärleken, papparollen och sorgen efter pappa Henrik.
Annons

I samband med sin 50-årsdag gav prins Joachim gett flera intervjuer. Den danska prinsen berättade om sitt liv, sin karriär och framför allt – om kärleken till hustrun Marie.

– Jag skulle inte vara där jag är just nu i livet utan mina barn och min Marie. Hon är min stora inspirationskälla och ger mig energi, förklarar prinsen för Billed Bladet.

prins Joachim Marie

Men prins Joachim talar också mycket om sitt förhållande till fadern prins Henrik. Han betydde mycket för honom, på flera sätt.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag hade ett otroligt nära förhållande till min far. Han stod för respekt, disciplin och trygghet. De sista åren var han också min vän, säger prinsen i en annan intervju.

prins Henrik begravning

Joachim berättar också om hur svårt det var att förlora sin pappa, prins Henrik, som gick bort i februari 2018.

–Hur vuxen man än tror att man är så blir det en helt annan verklighet när man följer sin pappas kista till den sista vilan, förklarar han.

prins Henrik, Frederik Joachim
Annons

Prins Joachim talar också om hur det var att växa upp som barn på ett slott, eller rättare sagt på flera slott – Amalienborg och Fredensborg – tillsammans med sin storebror kronprins Frederik. Joachim berättar, för tidningen Billed Bladet, hur kompisarna reagerade med ett “wow” när de fick följa med hem till prinsarna efter skolan och såg slottets alla salar för första gången.

Barn är barn säger Joachim

– Men ett hem är ett hem, det har inte med utsmyckningar eller storlek på rum att göra. Några av våra vänner bodde själva i stora hus, andra i mindre lägenheter. Barn är barn och lek är lek. Alla hem har väl sina husregler, säger han i samma intervju.

Margrethe Henrik och barnen

Inte heller fick Frederik och Joachim äta tillsammans med sina föräldrar när de var små, de fick istället sitta tillsammans med barnflickorna och nannyn. Det var först när de blev äldre som prinsarna fick göra sina föräldrar sällskap.

Annons

Idag själv pappa till fyra barn

Själv är han idag pappa till fyra barn, prins Nikolai 19, prins Felix 16, prins Henrik 10, och så den enda flickan i barnaskaran, prinsessan Athena 7.

prins Joachim och Marie med barnen

– Alla fyra barn är väldigt olika varandra, därför måste alla också behandlas lite olika. De är mitt allt och det är en fantastisk lycka att få barn med så stor ålderspridning. Vi har en som fyller 20, en som nästan är färdig med barndomen, en som är mitt i den och så har vi ministingen som kan “linda mig kring sitt lillfinger” förklarar prinsen för Billed Bladet.

Foto: TT

Annons