Prins Joachim – läkarens ord väcker stor oro

Prins Joachim drabbades av en blodpropp. Så här mår han nu.

Prins Joachim drabbades av en blodpropp när han var på semester i franska Toulouse. Han fördes med ilfart till sjukhus där han vårdades på intensivavdelningen i flera dygn.

Några dagar efteråt kom ett positivt besked från det danska hovet.

“Efter de senaste dagarnas inläggning och behandling på intensivavdelningen är det nu läkarnas bedömning att prins Joachim inte får fysiska följder eller andra men som en följd av stroken”, skrev hovet i en kommuniké.

Prins Joachim drabbades av en blodpropp

Prins Joachim

Prins Joachim drabbades av en blodpropp.

Joachim lyckades tack och lov återhämta sig. I november gjorde han för första gången sedan sitt insjuknande en längre intervju.

– Formen är god, sa han till danska DR.

– Men jag måste säga att det fortfarande är något jag arbetar med... och så kommer det att vara i lång tid framöver.

– Det var inte bara jag och min fysiska form som drabbades. Min fru, mina barn och den allra närmaste familjen, vi blev alla drabbade. Jag drabbades kroppsligt, men de var ju på första parkett. Därför är familjen också en del av läkeprocessen och vi tackar Gud varje dag. Så enkelt är det.

Hur är det då att återhämta sig efter en blodpropp? Magasinet Vetenskap & Hälsa har intervjuat läkaren och forskaren Hossein Delavaran om just detta.

– Den största delen av återhämtningen sker de första veckorna till månaderna efter insjuknandet. Men det finns enstaka patienter som fortsätter att förbättras efter flera år. Återhämtningen efter stroke varierar mycket från individ till individ, och vilka faktorer som styr detta behöver vi lära oss mer om, sa Hossein då.

Det kan man drabbas av

Symptomen efter en blodpropp kan bestå i förlamning, nedsatt känsel, talproblem, synstörningar, yrsel, kognitiva svårigheter, hjärntrötthet och depression. Än så länge har inte det danska hovet kommunicerat att Joachim lider av något av detta.

Hossein var med och utförde en studie på 416 strokepatienter.

– Av dem levde fortfarande 145 personer efter tio år. Utav dessa var nästan tre av fyra självständiga i vardagslivet, det vill säga att de inte behövde hjälp för livets dagliga aktiviteter. Så majoriteten hade en god funktionsnivå och de flesta uppfattade också sitt allmänna hälsotillstånd som gott, sa Hossein till Vetenskap & Hälsa.

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"

LÄS MER: Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag