Prins Julian får inget apanage: ”Bestämt av kungen”

Prinsessan Sofia Prins Julian

Inga kungliga uppdrag. Och inget apanage. Efter kungens beslut är det nu vad som väntar för prinsessan Sofias son prins Julian.
Kungens avslöjande om nyfödde prins Julian
Slå på ljud

Det är ett annorlunda kungligt liv som brer ut sig framför 19 dagar gamle prins Julian. Prinsessan Sofias yngste son kommer alltid att vara en del av kungafamiljen – men sedan är det stopp.

För hans del kommer det aldrig att bli aktuellt med något liv i Kungahusets tjänst, utöver uppdragen i hans eget hertigdöme Halland.

LÄS MER: Den hemlige mannen som gav prins Julian hans namn

I samma båt. Prins Julian med sina syskon prins Alexander, snart 5, och prins Gabriel, 3.

Prins Julian kommer därmed att behöva skaffa sig ett eget civilt yrke när den dagen kommer, eftersom han inte kommer att kunna luta sig mot några kungliga pengar, eller apanage som det också kallas, utan helt och hållet får räkna med att försörja sig själv.

Och bakom allt detta står hans egen farfar kungen som hösten 2019 skrev under det dokument som fick kungafamiljen att krympa med fem personer på ett bräde.

Det var fem av kungens barnbarn som åkte ut och blev mer civila, ett nödvändigt beslut på vägen mot ett mer slimmat kungahus. I dag ligger fokus helt och hållet på den lilla kärnan bestående av kungen själv, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt deras barn Estelle och Oscar. Eller som kungen formulerat det i sitt valspråk: För Sverige, i tiden.

Kungens vägval för den framtida monarkin i Sverige

Kungen Konselj efter prins Julians födelse

En strikt statschef. Men också en mycket stolt farfar och morfar till alla åtta barnbarnen.

Och själva syftet? Ja, det var att klargöra vilka personer i den – efter prins Julians födelse – nu femton man starka kungafamiljen som kan förväntas tas i anspråk för de officiella uppdrag som åligger statschefen, förklarade riksmarskalk Fredrik Wersäll.

LÄS MER: Familjen firade prins Julian – därför saknades Victoria

LÄS MER: Prins Julian och kungens besked om namnet – så gick det till

LÄS MER: Prinsessan Sofias nya bilder på prins Julian med syskonen

Foto: TT, Prins Carl Philip/Kungliga Hovstaterna, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.