Prins Oscar med sin bästa kompis – se bilden här!

Prins Oscar

I dag fyller prins Oscar hela handen: Fem år! Och han firar hemma på Haga – tillsammans med sin bästa kompis.
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!
Slå på ljud

Vi talar förstås om hunden Rio. Det var kärlek vid första ögonkastet när han virvlade in på Haga slott i slutet av april förra året och sedan dess har prins Oscar verkligen vuxit in i sin roll som husets lillhusse.

Titta bara så ömt och försiktigt han håller i Rios lilla lurviga plätt-öra!

Prins Oscar 5 år Hunden Rio Cavapoo

Klart att Rio skulle vara med på födelsedagsfotot!

Dessutom fyller prins Oscar och hans hund år nästan samtidigt. Rio var ju åtta veckor när han kom till Haga den där vårdagen 2020. Och det är nog ingen som behöver tvivla på att det var mycket tjat – och intensiv längtan – som föregick hans ankomst.

– Att ha hund är kärlek och glädje och ofta bra och viktigt för barnen, sa Svenska Kennelklubbens Hans Rosenberg till Svensk Dam då.

Rio och Teddy: Blandrashundarna i kungafamiljen

Kronprinsessan Victorias hund Rio Cavapoo Haga slott

Prins Oscars bästis Rio leker med en hopknuten strumpa hemma på mattan på Haga slott. En bild från SVT:s Året med kungafamiljen 2020.

Fast sedan lyckades ju Rio röra upp himmel och jord och halva Kennelklubben eftersom han var en cavapoo. Det vill säga en blandras mellan pudel och cavalier king charles spaniel.

Och proteststormen blev inte bättre av att Rio fick en ”hundkusin” i Miami nästan samtidigt: Prinsessan Madeleines någon månad äldre labradoodle Teddy. Båda två är så kallade pudelblandningar.

LÄS MER: Bilderna avslöjar: Sanningen om Madeleines hund

Prins Nicolas Prinsessan Leonore Hunden Teddy Labradoodle

Prins Oscars kusiner prins Nicolas och prinsessan Leonore med sin Teddy, som är en blandning mellan pudel och labrador.

Men blandras eller ej – kronprinsessan Victoria vet av egen erfarenhet hur fint och viktigt det är för barn att få växa upp med hund. Hon blev ju själv matte till cavalier king charles spanieln Sissi när hon fyllde sju år 1984.

Men vad är då viktigt att tänka på när det gäller hundar och barn? Ja, Svenska Kennelklubben har många goda råd på sin hemsida. Och skriver bland annat att det inte finns några hundraser som är bättre barnhundar än andra:

Barnen måste lära sig umgås med hunden. Och tvärtom: Hunden måste lära sig att umgås med barn. Och det ser verkligen ut att ha lyckats bra på Haga slott!

Prinsessan Estelle Prins Oscar Hunden Rio Cavapoo

Estelle, Oscar och Rio.

LÄS MER: Nya bilder – se kungafamiljens hälsning inför sportlovet

LÄS MER: Bilden avslöjar! Kronprinsessan Victorias privata rum på Haga

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria dök upp med hunden – helt privat

Foto: Kate Gabor/Kungliga Hovstaterna, Anna-Lena Ahlström/Kungliga Hovstaterna, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, TT, Prinsessan Madeleine/Året med kungafamiljen/SVT.