Prins Philip – sanningen om hans hälsa

Prins Philip Drottning Elizabeth

England befinner sig i katastrofläge – och drottning Elizabeths man prins Philip är Europas äldsta, och kanske sköraste, kunglighet.

Men nu finns det anledning att känna hopp, för det är segt virke i drottning Elizabeths man och i lördags fick han sitt coronavaccin hemma i våningen på Windsor, av det kungliga hushållets egen läkare. Den första sprutan av två.

Drottning Elizabeth, prins Philip och pandemin

Att både han själv och Elizabeth har klarat pandemin så pass bra så här långt beror förstås också på att de befinner sig i en ohyggligt strikt isolering. Personalstyrkan är nerbantad till ett mininum och bor på slottet i långa perioder i sträck, utan att träffa sina familjer. Och innan de går på sina maratonpass måste de tillbringa två veckor i karantän. Annars får de inte komma i närheten av drottning Elizabeth och prins Philip, som i november firade 73-årig bröllopsdag.

Drottning Elizabeth Prins Philip i bilen

Philip med sin Elizabeth – som han kärleksfullt brukar kalla ”Cabbage” (”mitt lilla kålhuvud” ungefär!).

Och inget ont som inte har något gott med sig: Det sägs att drottning Elizabeth inte har kunnat tillbringa så här mycket tid tillsammans med sin man på flera år. Innan pandemin satte klorna i oss bodde prins Philip nämligen på Wood Farm, ett med kungliga mått mätt mer spartanskt boende på slottet Sandringhams ägor: Frihet och havsutsikt, och inga livréer på personalen.

Allt medan drottning Elizabeth knogade på med jobbet på Buckingham Palace i London och sedan åkte raka vägen till slottet Windsor för att pusta ut under sina lediga långhelger.

Wood Farm slottet Sandringham Norfolk Prins Philip Brittiska kungafamiljen reträttplats

Wood Farm i Norfolk. Här bodde prins Philip permanent i hela tre år. Sedan i våras är han dock åter tillbaka på Windsor hos sin fru.

LÄS OCKSÅ: Brittiska hovets besked om prins Philip

LÄS OCKSÅ: Bubblan som skyddar kungaparet – och drottning Elizabeth

Foto: TT.