Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Brittiska hovets besked om prins Philip

20 nov, 2020, 14:00 
Prins Philip Drottning Elizabeth i bilen
Det finns alltid en viss oro när vi inte har sett drottning Elizabeths man prins Philip på länge. Men nu kommer en uppdatering från hovet.
Annons
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationenBrand logo
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationen

Här ser du bilden av det brittiska kungahusets längsta äktenskap – någonsin. I exakt 73 år (i dag!) har drottning Elizabeth och prins Philip varit gifta. De har tillbringat en hel livstid tillsammans, i lust och (ganska mycket) nöd.

Firandet tjuvstartade de hemma i den tweedklädda soffan i sitt skönt ombonade vardagsrum, det som går under namnet The Oak Room, på Windsor Castle. På bilden tittar de roat på grattiskortet de fått från barnbarnsbarnen prins George, 7, prinsessan Charlotte, 5, och prins Louis, 2, lite som vilket äldre par som helst.

Drottning Elizabeth Prins Philip Windsor Caste 73-årig bröllopsdag
November 2020: Drottning Elizabeth och prins Philip firar 73-årig bröllopsdag i dag!

Så mår drottning Elizabeths man prins Philip

Och varje gång som det brittiska hovet släpper ut ett sådant här livstecken inifrån Elizabeths och Philips karantän på Windsor så är det som om britterna (och vi andra) andas ut lite, lite grann. Prins Philip ska ju fylla 100 år i juni, och det finns alltid en viss oro för hans hälsa.

Annons

Men en bild säger mer än tusen ord och svaret på frågan om hans hälsotillstånd är alltså: Prins Philip är still going strong. Han är kort sagt den brittiska kungafamiljens egen stålman. 99 och ett halvt år efter att han föddes på ett köksbord i palatset på den grekiska ön Korfu.

När han och Elizabeth gifte sig den där novemberdagen för alltså exakt 73 år sedan i dag, så var hon 21 och han 26. Och trots att detta nog har varit ett lite speciellt äktenskap på många sätt, och trots att han har fått gå tre steg bakom henne i alla år, så syns det att de här två verkligen gillar varandra riktigt mycket.

Prins Philip Drottning Elizabeth som unga Nygifta 1947
November 1947: Prins Philip och drottning Elizabeth, nygifta och på smekmånad.

Foto: TT.

Annons