Prins Philips elaka brev till prinsessan Diana

prins philips brev till prinsessan diana
Prinsessan Dianas sista år som medlem i den brittiska kungafamiljen var inte helt lätta. Nya uppgifter avslöjar hur relationen till svärfadern, prins Philip, såg ut.
Annons

Prinsessan Dianas liv och tragiska bortgång fortsätter att engagera. Genom åren har de kommit otaliga böcker, dokumentärer och spelfilmer som berättar historien om allas vår Lady Di.

Inte sällan kritiseras den brittiska kungafamiljen för hur de behandlade prinsessan efter skilsmässan från prins Charles. Men har också sagt att de inte var tillräckligt deltagande när Storbritannien befann sig i sorg efter ödesdagen, den 31 augusti 1997.

Philip skällde ut Diana

Nu kommer dessutom nya uppgifter, som avslöjar kungligheternas komplexa relation till Diana. Och den här gången handlar det om prins Philip.

Annons
Annons

I början av 90-talet började det Charles och Diana glida ifrån varandra, mer och mer. 1992 kom journalisten Andrew Mortons biografi ‘Diana: Her True Story’, som avslöjade att prinsessan levde i ett “kärlekslöst” äktenskap. En bok som fick prins Philip att gå i taket, rapporterar nu brittiska medier.

Diana med William och Harry
Prinsessan Diana med sönerna William och Harry.

Philip trodde att Diana hade godkänt boken, eftersom flera av hennes släktingar och vänner var intervjuade, och ska, enligt uppgifter, ha skrivit ett upprört brev till sin svärdotter.

Annons

Svarade sin svärfar

Prinsessan ska även ha svarat på brevet och förklarat att hon fortfarande var en viktig del av familjen, som mamma till två tronarvingar. Men Philips ilska svalnad inte. Istället ställde han ett ultimatum; anpassa dig efter den brittiska kungafamilj eller lämna dina söner bakom dig.

Senare det året tillkännagav Charles och Diana sin separation men det dröjde ytterligare fyra år innan den slutgiltiga skilsmässan gick igenom.

I dag talar drottning Elizabeth och prins Philip sällan om sin svärdotter, som gick ett så tragiskt öde tillmötes. Men i Williams och Harrys hjärtan är förstås minnet av mamma Diana ständigt närvarande. Och för dem är det extremt smärtsamt när sådana här uppgifter blir kända för allmänheten.

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Prins Philips elaka brev till prinsessan Diana”

 1. Marianne skriver: 13 maj, 2020

  Vilket öde hon fick. Och vilka omänskliga krav kungahuset och omgivningen hade på både henne och Charles. Trots att det var väldigt mycket av ett resonemangsäktenskap, Charles var helt enkelt tvungen att snabbt hitta en adlig oskuld ur den brittiska aristokratin så förväntade man sig likt förbannat att de skulle vara kära i varandra på riktigt. Bortsett från Charles dragning till Camilla hade han och Diana inte direkt några gemensamma intressen , ingen intellektuell samhörighet, väldigt få gemensamma vänner, en stor åldersskillnad…När kunglighheter i Europa längre tillbaks i tiden parades ihop med varandra kors och tvärs hade de väl åtminstone inte pressen på sig att de skulle vara sprudlande kära..


  1. Ulla Lundell skriver: 13 maj, 2020

   Håller med Marianne här ovan om att det äktenskapet var djupt olyckligt från början

   Ulla


  2. Eva H. skriver: 13 maj, 2020

   Att parterna på den tiden även hade “historier” vid sidan om var även mer eller mindre förväntat och sågs mellan fingrarna.


  3. Bror skriver: 13 maj, 2020

   Resonemangsäktenskapen i de här kretsarna var klart bättre förr.
   När hustrun väl fullgjort sin primära uppgift, den att föda “the Heir and the Spare”, koncipierade i den äkta sängen, var hon fri att ta sig en älskare – förutsatt att det sköttes snyggt och diskret.


 2. HMA skriver: 13 maj, 2020

  Bra skrivet Marianne.

  Ja, det var ju verkligen ingen lätt situation för någon av dem. Det framkommer sällan i sammanhanget vilka otroligt stora skillnader det var i bildning, personlighet, erfarenhet osv. men också att de båda behövde en tryggare partner vid sin sida med tanke på deras respektive uppväxt.

  Diana var ung och hade förväntningar på ett romantiskt äktenskap och säkert försökte båda. Men kärleken övervinner tyvärr inte allt…
  “Lika barn leka bäst” heter det – och det blev ett högt pris att betala för detta arrangemangsäktenskap som Philip pressade på sin son Charles att ingå.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar