Prins Philips elaka brev till prinsessan Diana

prins philips brev till prinsessan diana

Prinsessan Dianas sista år som medlem i den brittiska kungafamiljen var inte helt lätta. Nya uppgifter avslöjar hur relationen till svärfadern, prins Philip, såg ut.

Prinsessan Dianas liv och tragiska bortgång fortsätter att engagera. Genom åren har de kommit otaliga böcker, dokumentärer och spelfilmer som berättar historien om allas vår Lady Di.

Inte sällan kritiseras den brittiska kungafamiljen för hur de behandlade prinsessan efter skilsmässan från prins Charles. Men har också sagt att de inte var tillräckligt deltagande när Storbritannien befann sig i sorg efter ödesdagen, den 31 augusti 1997.

Philip skällde ut Diana

Nu kommer dessutom nya uppgifter, som avslöjar kungligheternas komplexa relation till Diana. Och den här gången handlar det om prins Philip.

I början av 90-talet började det Charles och Diana glida ifrån varandra, mer och mer. 1992 kom journalisten Andrew Mortons biografi ‘Diana: Her True Story’, som avslöjade att prinsessan levde i ett “kärlekslöst” äktenskap. En bok som fick prins Philip att gå i taket, rapporterar nu brittiska medier.

Diana med William och Harry

Prinsessan Diana med sönerna William och Harry.

Philip trodde att Diana hade godkänt boken, eftersom flera av hennes släktingar och vänner var intervjuade, och ska, enligt uppgifter, ha skrivit ett upprört brev till sin svärdotter.

Svarade sin svärfar

Prinsessan ska även ha svarat på brevet och förklarat att hon fortfarande var en viktig del av familjen, som mamma till två tronarvingar. Men Philips ilska svalnad inte. Istället ställde han ett ultimatum; anpassa dig efter den brittiska kungafamilj eller lämna dina söner bakom dig.

Senare det året tillkännagav Charles och Diana sin separation men det dröjde ytterligare fyra år innan den slutgiltiga skilsmässan gick igenom.

I dag talar drottning Elizabeth och prins Philip sällan om sin svärdotter, som gick ett så tragiskt öde tillmötes. Men i Williams och Harrys hjärtan är förstås minnet av mamma Diana ständigt närvarande. Och för dem är det extremt smärtsamt när sådana här uppgifter blir kända för allmänheten.

Foto: TT