Prins Philips sista hårda ord om Meghan och Harry: ”Galenskap!”

17 apr, 2021, 05:00 
Prins Philip Meghan Markle Prins Harry

Prins Philips dom över Meghan och Harry var hård efter Oprah-intervjun. Men sin kärlek till prins Harry behöll han in i det sista.

Annons
Prins Philip är död – blev 99 år gammal
Prins Philip är död – blev 99 år gammal

I eftermiddag, klockan 16.00 svensk tid, förs prins Philip till den sista vilan i St George’s Chapel på Windsor Castle. Runt kistan samlas bara den närmaste familjen, vilket i det brittiska kungahusets fall handlar om 30 personer.

En av dem är prins Philips sonson prins Harry, som därmed kommer att stå öga mot äga med resten av familjen för första gången på mer än ett år.

Oprah-gate briserade medan prins Philip vårdades på sjukhus i London, men han ska ha fått valda delar återgivna och han reagerade med stor skepsis. Det uppger hans gode vän Gyles Brandreth som citerar prins Philips reaktion:

– Vara med i Oprah? Vilken galenskap! Detta kommer inte att leda till något gott.

Recept.se Nyhetsbrev
Meghan Markle Prins Harry Oprah-intervjun
Prins Philip var starkt kritisk till Meghans och Harrys val att tala ut hos Oprah.

Gyles Brandreth säger också att prins Philip störde sig på att Harry och Meghan var så upptagna av att fokusera på sig själva och sina egna problem, och att de var så villiga att fläka ut kungafamiljens privata angelägenheter: ”Ställ för all del upp på tv-intervjuer. Men prata inte om dig själv!” var en av prins Philips gyllene regler.

Annons

Prins Philips relation till prins Harry

Däremot ska prins Philip ha haft ett gott öga till sitt barnbarn prins Harry in i det sista, även om han tyckte att Harry handlade helt fel när han valde att lämna kungahuset bakom sig. Philip vidhöll att det beslutet varken var det rätta för monarkin eller för Harry och Meghan själva. Men han höll också fast vid att detta var upp till dem.

– Han sa till mig att folk måste få leva sina liv som de vill, säger Gyles Brandreth till Daily Mail.

Prins Philip Prins Harry 2014
Prins Philip hade bett i repliken och en avväpnande charm som han delade med sitt barnbarn prins Harry.

Själv ville prins Philip inte agera i konflikten mellan Meghan och Harry och kungafamiljen. Hans lite skämtsamma standardreplik var ”Jag ska ändå snart dö”.

Men nu när prins Philips tid till sist har runnit ut så är det trots allt många som hoppas att hans begravning ska bli en möjlighet för den brittiska kungafamiljen att äntligen läka – och försonas – igen.

Brittiska kungafamiljen Archies dop 2019. I mitten prinsessan Dianas systrar Sarah och Jane.
Brittiska kungafamiljen samlad för Archies dop 2019. I mitten prinsessan Dianas systrar Sarah och Jane.

Foto: TT, Harpo Productions.

Annons