Prins Williams utspel – går emot drottningen efter kraftiga kritiken

28 mar, 2022, 09:09 
https://image.svenskdam.se/jacob123.jpeg.jpg?imageId=8242143&x=23.239436619718&y=14.099216710183&cropw=49.295774647887&croph=36.553524804178&width=1318&height=1318
Jacob Johannesson
William, Kate och drottningen Elizabeth

Prins William och Kates resa till Jamaica har mötts av hård kritik. Nu går prinsen emot drottning Elizabeth.

Annons

Prins William och Kate har varit på en åtta dagars intensiv turné där paret har besökt Belize, Jamaica och Bahama. Under morgonen var resan över när William och Kate gick ombord på RAF Voyager på Nassaus flygplats. Resan genomfördes bland annat för att fira drottningens platinajubileumsår.

Men parets resa har mötts av tung kritik. I Jamaica, som firar 60 års som självständigt, ska en protester utfärdats där de kräver skadestånd för slavhandeln de utsattes för under kolonitiden, rapporterade flera medier.

Man ska även ha skrivit ett öppet brev till William och Kate, undertecknat av viktiga personer i Jamaica, där man uppmanar den brittiska monarkin att betala skadestånd.

Prins Williams utspel – går emot drottningen efter kraftiga kritiken

"Vi kommer inte att delta i ditt platinajubileum!", inleds brevet med enligt The Independant.

Recept.se Nyhetsbrev

"Vi ser ingen anledning till att fira 70 år av din farmors tillträde av den brittiska tronen eftersom hennes ledarskap, och hennes föregångares, har upprätthållit den största tragedin för mänskliga rättigheter i mänsklighetens historia."

Annons

Prins William kände att det var viktigt att ge sin version i händelse av de negativa rubrikerna som har framkommit under resan i Karibien.

"Han sa att han behövde göra det klart att alla de karibiska nationerna han besökt är fria, fullständigt självständiga och stöttade att välja sina egna beslut i framtiden", har en källa sagt till Daily Mirror.

"Han har funderat på de här frågorna länge och inser att rollen han intar blir allt viktigare för att kunna anpassa sig i en ständigt föränderlig värld."

Daily Mail skriver att William har för avsikt att avsluta den uppmärksammade "klaga aldrig, förklara aldrig"-policyn som grundlades av drottning Elizabeth. Policyn innebär att aldrig kommentera varken positiva eller negativa händelser kring kungafamiljen, men nu börjar alltså policyn att luckras upp.

Enligt Daily Mail vill prins William modernisera monarkin, men samtidigt respektera drottning Elizabeth. Tidningen skriver dock att prinsen är redo att lägga policyn till historien.

Annons

Foto: TT

Annons