Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Sverre Magnus borta – inte synts till på över tre månader

27 okt, 2021, 14:01 
AvIndra Nordemar

Prins Sverre Magnus har inte synts till med den norska kungafamiljen på flera månader.

Annons
Har du koll på norska tronföljden?Brand logo
Har du koll på norska tronföljden?

15-årige prins Sverre Magnus, sonen till kronprins Haakon och kronprinsessan Mette Marit, bjuder ofta på sin charm under kungliga sammankomster, och har därför blivit en favorit bland det norska folket.

Men det är inte alltför ofta han syns till i det kungliga rampljuset, och nu har han inte synts på över tre månader.

Prins Sverre Magnus – en i kungafamiljen men inte i kungahuset

Sverre Magnus är nummer tre i tronföljden efter Haakon och prinsessan Ingrid. Men olikt de andra i familjen har Sverre Magnus i nuläget inga kungliga uppdrag.

Men det finns en förklaring till det. I en intervju med TV2 har historikern Trond Norén Isaksen berättat hur det ligger till.

– Det är för att kung Harald 2002 delade in familjen i kungahuset och kungafamiljen. Kungahuset är kungaparet, kronprinsparet och prinsessan Ingrid Alexandra. Medan Sverre Magnus, Märtha Louise, hennes döttrar och prinsessan Astrid tillhör kungafamiljen.

Annons

– Ingrid Alexandra har sedan hon varit liten haft officiella uppdrag, som att hon tände elden inför ungdoms-OS i Lillehammer och att hon döpt ett räddningsfartyg och så vidare. Sverre Magnus har aldrig gjort något sådant, han har bara varit med på saker där hela familjen har deltagit, som att vinka från slottsbalkongen på 17 maj.

Prins Sverre Magnus saknas – inte synts på över tre månader

Nyligen började Sverre Magnus studera på en av Oslos bästa gymnasieskolor, där han valt inriktningen ”Information Technology and Media Production”, vilket är något ovanligt för en kunglighet.

Något som inte heller tillhör vanligheterna i den norska kungafamiljen är att inte visa sig i rampljuset.

Senast Sverre Magnus sågs till var när hans pappa Haakon fyllde 48 år den 20 juli. Då delade Mette Marit en bild på hela familjen. Men bara för tre dagar sedan publicerade hon en ny bild på familjen – men Sverre Magnus var inte med. Och senast han sågs på officiella bilder var under en minnesceremoni för Utöya den 22 juli.

Kanske har prinsen fullt upp med sina studier, eller med andra tonårsaktiviteter, han är ju trots allt bara 15 år och har som ovan sagt inga kungliga uppdrag i dagsläget!

Foto: TT

Annons