Prinsessan Birgitta är tillbaka i Sverige – har flytt coronadrabbade Mallorca

Prinsessan Birgitta på Mallorca.

Prinsessan Birgitta har flyttat hem till Sverige – läget i det hårt coronadrabbade Spanien blev till slut för utsatt.

Det var ett beslut som satt långt inne, och som hon tog mycket motvilligt. Men Spaniens dödssiffror är de näst högsta i världen, efter Italiens, och nu kommer beskedet att prinsessan Birgitta, 83, har lämnat sitt hem i Santa Ponsa på Mallorca och återvänt till Sverige.

– Prinsessan Birgitta är i Sverige sedan någon vecka tillbaka, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

– Hon lämnade Spanien under den tiden då det fortfarande var möjligt att resa. Nu kommer hon att vara i Sverige en tid framåt.

Prinsessan Birgitta på Mallorca.

Prinsessan Birgitta har lämnat sitt hem i Santa Ponsa på Mallorca.

När Svensk Damtidning talade med prinsessan Birgitta för tio dagar sedan var hon fortfarande bestämd på att hon skulle stanna på Mallorca, trots att drottning Silvia ringde och var orolig. Men samtidigt berättade hon att hon kände hon sig mycket begränsad av det strikta utegångsförbud som de spanska myndigheterna infört i hela Spanien – att inte få golfa och att inte få träffa sina vänner var tufft. Prinsessan Birgitta är ju van vid att alltid röra på sig och gå sina 18 hål på golfbanan, varje dag.

Prinsessan Birgitta tillbaka i Sverige

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på Apoteket. Annars ska vi stanna inne, sa hon då.

Och hur ungdomlig prinsessan Birgitta än är, så tillhör hon en högriskgrupp vid fyllda 83. Hjärtproblemen som hon drabbades av i vintras gör henne än mer utsatt.

– De fick starta om hjärtat. Men nu mår jag hur bra som helst. Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det, sa hon till Svensk Damtidning innan hon lämnade Mallorca.

Prinsessan Birgitta på Mallorca.

Ett svårt beslut att ta – efter 18 år på Mallorca.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta om speciella veckan med sonen

LÄS MER: 9 galaklänningar vi glömt att prinsessan Birgitta burit

Foto: Suvad Mrkonjic/Svensk Damtidning.