Prinsessan Birgitta: ”Det är svåra tider nu”

Svensk Damtidning möter prinsessan Birgitta för en intervju.

Barnen var oroliga. Och drottning Silvia också. Så till sist valde prinsessan Birgitta att lämna Mallorca för tryggheten i Sverige.

 

Coronautbrottet i Spanien, där så många är smittade och där flera hundra avlider varje dygn, blev till slut för mycket: För en dryg vecka sedan valde prinsessan Birgitta att lämna sitt hem i Santa Ponsa på Mallorca.

Nu är hon tillbaka i det Sverige där hon föddes och växte upp. Men när Svensk Damtidning talar med henne är hon kortfattad kring beslutet att återvända hem:

– Det är svåra tider nu. En annan gång så går det bättre att prata.

Prinsessan Birgitta på Mallorca.

De spanska myndigheternas beslut att sätta Spanien i karantän innebar stopp för prinsessan Birgittas dagliga 18-hålsrunda på golfbanan.

I vanliga fall när prinsessan Birgitta är på besök i Stockholm bor hon ofta på Hotell Diplomat på Strandvägen. Det är dock inte känt hur hon har löst sin bostadssituation den här gången, men hon har en omtänksam bror och kungen ser nog till att hans syster har boendet ordnat. Det finns ju dels ett par mindre våningar på Kungliga slottet, och även gott om plats på Drottningholms slott. Själva befinner sig ju kungaparet på Stenhammar sedan några veckor tillbaka.

Hovet vill heller inte kommentera något ytterligare kring prinsessan Birgittas vistelse i Sverige.

– Hon är ju här som privatperson, så det är inget som hovet informerar om, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Prinsessan Birgitta i sitt hem i Santa Ponsa på Mallorca.

Nu har prinsessan Birgitta tvingats lämna sitt hem i Santa Ponsa på Mallorca.

Hagasessorna: Birgitta tillbaka i Sverige

Prinsessan Birgitta har bott större delen av sitt vuxna liv utanför Sveriges gränser, först i Tyskland och sedan på Mallorca.

– Jag flyttade härifrån 1961. Men man har ju sina svenska rötter. Jag har alltid pepparkakor och Kalles kaviar hemma, sa hon hon när vi träffades i Göteborg strax före jul.

Nyligen berättade hon också för Svensk Damtidning att hon varit inlagd på sjukhus hemma på Mallorca.

– De fick starta om hjärtat. Men nu mår jag hur bra som helst. Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det.

Prinsessan Birgitta på Mallorca.

Man kan inte tro att prinsessan Birgitta har fyllt 83!

Då befann hon sig fortfarande på det helt nerstängda Mallorca:

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på Apoteket. Annars ska vi stanna inne, sa prinsessan Birgitta då.

– Jag är inte den som oroar mig i onödan men det är ett allvarligt läge och vi får rätta oss efter det. Men jag är i grunden en positiv människa och tror att vi kommer att rida ut den här stormen.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta berättar om hjärtproblemen

LÄS MER: 9 galaklänningar vi glömt att prinsessan Birgitta burit

Foto: Tommy Holl/Svensk Damtidning, Suvad Mrkonjic/Svensk Damtidning.