Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Birgitta om Hagasessorna – och om systern Désirées sjukdom

25 dec, 2022, 08:00 
Prinsessan Birgitta
Prinsessan Birgitta öppnar upp i SVT – berättar om svåra tiden.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

I mellandagarna sänder SVT en ny, unik dokumentär om kungens syster prinsessan Birgitta, 85.

Dokumentärfilmaren Jens Lind har träffat henne på Mallorca där hon bor, och under en timme får vi följa henne i bilen, på golfbanan, i matbutiken och hemma i våningen.

Prinsessan Birgitta på fest hösten 2022
Hagasessan Birgitta i festvimlet på Mallorca i höstas.

Prinsessan Birgitta i ny SVT-dokumentär

Det har blivit ett fascinerande porträtt: Vi får höra Birgittas tankar om åldrandet och ensamheten – men också hennes inside story om hur det egentligen var att växa upp på Haga slott, som en av de fyra Hagasessorna.

Annons

För en dokumentär om prinsessan Birgitta handlar också om hennes legendariska systrar – de guldlockiga sessorna som blev trygghetssymboler för så många svenskar i en orolig tid.

Men nu har många år gått sedan dess – och en av intervjuerna på Mallorca gjordes kort efter att prinsessan Birgitta fått veta att 84-åriga prinsessan Désirées hälsa inte varit den bästa.

Prinsessan Birgitta och prinsessan Désirée 2016
Birgitta och Désirée på kungens 70-årsfest 2016.

Prinsessan Birgittas oro är tydlig när hon berättar om sin syster:

– Désirée har mått dåligt. Men nu mår hon bättre så nu kan man ju prata om det, det är på den positiva sidan i alla fall, tack och lov. Det var en pärs.

Annons

Prinsessan Birgitta om Hagasessorna

”Tror du att ni kommer att träffas igen, ni systrar?” frågar Jens Lind – och Birgitta svarar:

– Som det ser ut just nu så tror jag inte det, nej.

– Alla har blivit för gamla. Min syster blev ju sjuk och min andra syster Margaretha sitter i England och har blivit lite äldre, och det har jag med. Så jag vet att häromdagen sa vi att det där med att ses, det blir nog lite svårt kanske.

Kungen med sina systrar Hagasessorna 2017: Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina
Kungen med sina systrar 2017. Fr v: Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina.

Samtidigt är det en mycket ungdomlig Birgitta som vi får möta, trots hjärtåkomman som tvingade henne till operation för ett par år sedan.

Annons

Hon rattar sin BMW i Palma med vinden i håret och tyska hits på bilradion. Och hon öppnar upp om sin vardag och om sin relation med kungen.

Med systrarna har hon tät kontakt på telefon.

Prinsessan Birgitta är helt enkelt julens drottning i SVT – och dokumentären om hennes liv är ett måste för alla som har följt Hagasessorna genom åren.

Prinsessan Birgitta under bröllopet med Hansi – prins Johann Georg av Hohenzollern 1961
Prinsessan Birgitta, nygift med Hansi 1961.

Sessan – en kunglig saga visas 29 december kl 20.00 i SVT1, samt på SVT Play från 25 december.

Foto: TT, SVT, Jonas Borg/Kungliga Hovstaterna.

Annons