Prinsessan Christina inbjuden till Nobelfesten 2019

bara en hagasessa som följer med kungen på fest

Snart är det återigen dags för kungligheterna att sätta på sig sina finaste festkläder. Men det är bara en av Hagasessorna som har fått det åtråvärda inbjudningskortet.

Den 7 oktober valde kungen att krympa kungafamiljen på titlar och nu ingår endast tio familjemedlemmar i Det kungliga huset. Men en HKH-titel betyder inte nödvändigtvis att man blir inbjuden till alla pampiga galafester. Nej, endast en av Hagasessorna är till exempel inbjuden till Nobelfesten och det är inte den av systrarna som ska tituleras Hennes Kungliga Höghet som får hem det åtråvärda inbjudningskortet.

Vi reder ut! Prinsessan Birgitta ingår i Det kungliga huset av historiska skäl. Hon är nämligen den av Hagasessorna som har varit gift med en prins. När Birgitta gifte sig med prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen 1961 fick hon behålla titeln Hennes Kungliga Höghet. Hennes systrar, som inte gifte sig med prinsar, blev av med sina HKH-titlar men fick däremot behålla hederstiteln Prinsessa.

Prinsessan Birgita ingår i Det kungliga huset

Birgitta bor, sedan många år, i Santa Ponsa på Mallorca och hon är sällan med och representerar Sverige i konungens tjänst. Och likadant är det med Margaretha, som bor på den engelska landsbygden och Désirée, som huserar på Kobergs slott, i Västergötland. Prinsessan Christina däremot – hon bor på Slottsbacken i Stockholm och har arbetat mycket vid kungaparets sida genom åren.

Prinsessan Christina i Göran Alfredsson.

Prinsessan Christina på förra årets Nobelfesten.

Prinsessan Christina har alltid varit en föredömlig representant för den svenska kungafamiljen och hennes arbete för, bland annat, Sophiahemmet har varit väldigt uppskattat i Stockholmskretsar. Christina har därför varit en självskriven gäst i Nobelsammanhang och nästan varje år har hon och maken, Tord Mganuson, gjort kungen sällskap i Blå Hallen.

Christina inbjuden till Nobelfesten

I år blir det dock annorlunda. Christina har som vanligt blivit inbjuden att delta i festligheterna men har tackat nej på grund av andra åtaganden, vilket Svensk Damtidning berättade om tidigare i veckan.De som hade som hade hoppats på att få se Fru Magnuson på en av hedersplatserna kommer alltså bli besvikna.

Men inbjuden blir hon, varje år. Och hon brukar alltid bära favoritdesignern Göran Alfredsson.

Foto: TT