Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Christinas intima avslöjande om relationen till kungen: "Blir lite arg på honom"

28 aug, 2023, 04:00 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Kärt barn har många namn!
Kärt barn har många namn!

I dokumentären "Kungens innersta krets" hör vi prinsessan Christina med egna ord berätta om relationen till lillebror kungen.

Annons
Prinsessan Christina om smeknamnen på lillebror kungenBrand logo
Prinsessan Christina om smeknamnen på lillebror kungen

Att vara syster till Sveriges kung kan inte vara lätt.

Prinsessan Christina berättar i dokumentären

Det får vi en inblick i under dokumentären "Kungens innersta krets", när storasyster prinsessan Christina öppnar upp om livet som en av "Hagasessorna", att vara dotter till en arvprins och relationen till medierna under uppväxten.

Ytterligare ett perspektiv som tittarna får ta del av är hur det är att vara storasyster till kungen.

Monarkin hotades

I dokumentären beskrivs tiden innan kungen föddes som orolig, eftersom successionsordningen löd att endast söner var arvtagare till tronen – en lag som ändrades efter att kronprinsessan Victoria föddes.

Men på den tiden, när "Hagasessorna" var små, var monarkin hotad eftersom dåvarande arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla dittills bara hade fått döttrar.

Annons

Christina stod närmast kungen

Sedan kom kung Carl XVI Gustaf. Vid 27 års ålder blev han kung över Sverige efter att hans pappa dog i en tragisk flygolycka.

"Hagasessorna" fortsatte stå vid sidan om tronen och såg på medan deras lillebror antog sig det stora jobbet som kung över landet.

Men för Christina är han fortfarande lillebror, och hon "är fortfarande hans storasyster", säger hon i SVT-dokumentären.

Christina var under uppväxten den syster, av fyra, som stod kungen närmast. Med åren kom hon att bli en av hans allra viktigaste rådgivare.

Prinsessan Christinas smeknamn på kungen

I offentligheten behöll syskonen en professionell relation, men nu avslöjar Christina en detalj som endast kom i uttryck bakom stängda slottsdörrar – nämligen hennes smeknamn på lillebror kungen.

Annons

– För mig är han alltid Carl Gustaf, ja. Till och med "Usta". Eller "Charlie" kan han också heta när jag blir lite arg på honom, säger Christina och fortsätter:

– Men talar jag med andra människor säger jag naturligtvis "kungen" eller "min bror". Enklast så.

Annons