Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Christinas okända karriär – bestämde sig för fyra år sedan: "Varje dag är viktig"

28 dec, 2022, 08:00 
Ola Brising
prinsessan christina
Sedan hon gick i pension 2018 efter den tuffa kampen mot cancern har prinsessan Christina inte synts ofta i offentligheten. Men hon har satsat på författarkarriären.
Annons
Silvias mest vågade Nobelklänningar – se bilderna!Brand logo
Silvias mest vågade Nobelklänningar – se bilderna!

Hösten 2016 började prinsessan Christina, 79, dra ner på sina kungliga åtaganden då hon drabbades av kronisk blodcancer. Christina började med cellgifter direkt, men det räckte inte. Cancern hade uppstått i benmärgens stamceller som är motståndskraftiga mot cellgifter. Så prinsessan valde att våren 2017 genomgå en stamcellstransplantation.

Den tuffa behandlingen gav till allas lättnad goda resultat. Samtidigt gjorde cancern henne medveten om livets förgänglighet, och i samband med hennes 75-årsdag i augusti 2018 valde därför Christina att helt pensionera sig från sina offentliga uppdrag.

Prinsessan Christinas egna ord efter sjukdomen

– Jag försöker inse att nu är varje dag viktig. Jag vill inte binda upp mig på en massa saker i framtiden, utan verkligen ta vara på det jag har, och de som finns runt omkring mig, sa hon i 75-årsintervjun som gjordes i DN.

Annons

Dem i hennes närhet som hon skulle ägna mer tid åt var förstås maken Tord Magnusson, 81, sönerna Gustaf, 47, Oscar, 45, och Victor. 42, samt de fem barnbarnen: Desirée, Albert, Henri, Edmund och Sigvard.

Efter pensioneringen har Christina sällan synts i offentliga sammanhang. Ett undantag var då hon i oktober 2020 emottog en medalj av 12:e storleken med briljanter i kedja från lillebrodern kung Carl XVI Gustav, 76, i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet. Prinsessan Christina fick den ”för sina stora ideella samhällsinsatser på flera områden”. Hon har bland annat varit arbetande styrelseordförande för Svenska Röda Korset i nio år, 1993 - 2002.

Eter det väckte Christina även uppmärksamhet då hon oannonserad anlände i bredbrättad hatt och med en dramatisk och lysande ceriserosa scarf om axlarna till minnesstunden för drottning Elizabeths framlidne prins Philip i Westminster Abbey, London, i slutet av mars 2021. Hon var även tidigare samma månad med vid den tv-sända minnesgudstjänst för pandemins offer som hölls i slottskyrkan på Drottningholm.

Annons

Men prinsessan har inte varit sysslolös. Tvärtom. Hon gav 2020 ut biografin Hon kallades Daisy om sin farmor kronprinsessan Margareta. För att göra boken sökte Christina i de privata familjearkiven, gick igenom gamla brev, fotoalbum, dokument och reste prinsessan till sin kusin, drottning Margrethe, 82, i Danmark, för att få veta mer om farmodern som kallades solstrålen på Stockholms slott och i Christinas berättelse framstår som den första moderna kungligheten i Sverige.

Redan 2016 debuterade hon faktiskt som författare med boken Dagar på Drottningholm i vilken hon berättade både om slottets historia och om sina egna personliga upplevelser på slottet. Vad gäller bägge dessa böcker så har hon skrivit dem tillsammans med journalisten Carl Otto Werkelid som tidigare både varit chef på Svenska Dagbladets kulturredaktion och kulturråd på svenska ambassaden i London. Så sent som i september hade Christina och Carl Otto ett författarsamtal inför publik på Sofiero slott i Helsingborg, men huruvida de planerar att skriva några fler böcker tillsammans får vi än så länge låta vara osagt.

Foto: TT

Annons