Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Désirée – sparsam trots de okända miljonerna

05 dec, 2020, 20:00 
Prinsessan Désirée Godset Koberg Kobergs slott
Prinsessan Désirée är den hemligaste Hagasessan och inte road av att stå i fokus – särskilt inte när det rör hennes privata tillgångar.
Annons
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

Prinsessan Désirée, 82, är den av Hagasessorna som (tillsammans med systern Margaretha) håller lägst profil utåt, och så har det alltid varit. När kronprinsessan Victoria fyllde 40 år och hela den kungliga storfamiljen anlände till tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan på Stockholms slott, så skulle prinsessan Désirée mer än gärna ha glidit förbi raden av pressfotografer – om inte prinsessan Birgitta hade hejdat henne genom att helt enkelt fatta tag i Désirées syrenfärgade dräktjacka. Då stannade hon lätt motvilligt till och så kunde fotograferna få sina bilder på systrarna tillsammans.

Prinsessan Christina Tord Magnuson Prinsessan Birgitta Prinsessan Désirée Hagasessorna
Det blev en bild på Christina, Birgitta och Désirée – till slut.

Ja, ni hör: Att bli uppmärksammad i media är definitivt inte prinsessan Désirées melodi. Ändå är det förstås oundvikligt, hon är syster till kungen och svägerska till drottning Silvia. Men framför allt är hon en av de fyra Hagasessorna. Redan som småflickor på 1940-talet var de kungliga superstjärnor och den fascinationen lever kvar än i dag.

Annons

Men som sagt, prinsessan Désirée skulle gärna hoppa över den här sortens fokus. Och definitivt det som hon blev föremål för när hennes man, friherre Niclas Silfverschiöld, gick bort 2017 och bouppteckningen hamnade i tidningen Expressen, med rubriker om hennes våning på Mallorca och de 53 miljoner kronor som i arvskiftet hade listats som hennes privata tillgångar. Prinsessan Désirée är en prinsessa av den gamla skolan och då pratar man inte offentligt om sin eventuella förmögenhet.

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsesskap. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap, har hon sagt i en tidigare intervju.

Prinsessan Désirée – så är hon privat

Prinsessan Désirée Hagasessorna Kungens syster
Prinsessan Désirée nu och då. Bröllopet med Niclas Silfverschiöld stod i Slottskyrkan 1964.

Dessutom råkar prinsessan Désirée vara en mycket sparsam person. Hon har en 53 år gammal kappa – och hon är känd i kungafamiljen för sin förmåga att skapa de godaste middagar av gårdagens rester.

Annons

Just detta med att återanvända och tänka hållbart har präglat hennes vardag i alla år, det berättade hon för Svensk Damtidning i en av sina sällsynta intervjuer från 40 rum stora Koberg i Västergötland där hon bor sedan 56 år:

Slottet Koberg Godset Koberg Familjen Silverschiöld
Slottet Koberg har varit i familjen Silfverschiölds ägo sedan 1700-talet.

– Jag är ekonomiskt lagd. Faktiskt nästan lite fånig med att jag ska ta tillvara allt. Det man tillagar av rester blir nästan alltid jättegott och i trädgården hittar jag alltid någonting som jag kan använda, sa hon då till vår reporter.

Och la till:

– Jag har lätt för att anpassa mig. Det finns alltid något att skratta åt, varje dag.

Foto: TT.

Annons