Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Désirées stora dag – så firas hon av Hagasessorna och kungen

02 jun, 2021, 10:00 
Prinsessan Désirée

Barnen, barnbarnen, Hagasessorna, kungen och drottning Silvia: I dag hurrar alla för prinsessan Désirée!

Annons
Så lever prinsessan Désirée i dagBrand logo
Så lever prinsessan Désirée i dag

Det är försommar, solen skiner över prinsessan Désirées västgötska gods Koberg – och det finns dessutom annat att fira! Just i dag, den 2 juni, är det 83 år sedan hon kom till världen i ett av rummen på Haga slott.

Kanske blir det tårta, kanske något extra gott till middag. Men allt detta hör till den privata sfär som prinsessan Désirée är så rädd om. Det är ju inte för inte som hon brukar kallas ”kungens hemligaste syster”, vid sidan av prinsessan Margaretha.

Prinsessan Désirée
Prinsessan Désirée fyller 83 – grattis!

En sak vet vi dock: Det kommer att strömma in gratulationer till prinsessan Désirée. Från barnen (Hélène, 52, Tina, 54, och Carl, 56) och de fyra barnbarnen, från lillebror kungen och drottning Silvia (som verkar vara den som får styra upp sånt här, precis som i många andra familjer) och från systrarna Birgitta, Margaretha och Christina.

Annons

För utanför den kungliga offentligheten så finns det där – deras starka och varma syskonband. Och nu när det senaste dryga årets ”undantagstillstånd” har hindrat dem från att träffas, så har de som vanligt hållit kontakten på telefon.

Prinsessan Margaretha Prinsessan Désirée Prinsessan Birgitta Hagasessorna
Prinsessan Désirée med sina systrar Margaretha och Birgitta.

– Men vi är vana. Det är så det blir när man bor i olika länder, som prinsessan Birgitta utryckte saken när vi träffade henne före pandemin.

– Och vi pratar ju väldigt ofta med varandra och då säger vi alltid ”Nu måste vi ses!”. Men att få ihop fem syskon, nej det är inte lätt ska du veta! Särskilt som min bror är så upptagen.

Annons
Prinsessan Désirée med sin man friherre Niclas Silfverschiöld 1964
Prinsessan Désirée med sin man, friherre Niclas Silfverschiöld.

Prinsessan Désirées okända bakgrund

Prinsessan Désirées fullständiga namn är Désirée Elisabeth Sibylla. Hon är änka sedan hennes man Niclas Silfverschiöld gick bort 2017, efter deras nära 53 år långa äktenskap.

Genom sitt giftermål med en icke-kunglig man avstod hon enligt den tidens praxis från sin ställning som kunglig prinsessa men fick ändå hederstiteln Prinsessan Désirée, friherrinnan Silfverschiöld.

Och visste du att prinsessan Désirée är utbildad förskollärare, eller barnträdgårdslärarinna som det hette på den tiden? Hon har även gått Textillinjen på Konstfack.

Prinsessan Désirée Kungens syster Hagasessorna
Désirée är näst yngsta Hagasessan, här på en bild från 1970-talet.

Foto: TT.

Annons