Prinsessan Diana – nu avslöjas sanningen

Prinsessan Diana fortsätter att fascinera. Nu har en graverande sanning kommit fram, 25 år senare – och Dianas bror är rasande.
Slå på ljud

Prinsessa Diana är en av de mest gåtfulla och omskrivna gestalterna i det brittiska kungahusets historia. Hon miste som vi alla vet livet i en trafikolycka i Paris den 31 augusti 1997. Det har blivit ett odödligt datum – ett i kategorin “jag minns precis var jag var när jag hörde om det”.

Fortfarande fortsätter Dianas på många sätt tragiska livsöde att fascinera och uppröra. Många är fortfarande arnga på prins Charles, som enligt vissa uppgifter var allt annat än en optimal make.

Prinsessan Diana – nu kommer sanningen fram

Det här vittnade Diana själv om i en legendarisk BBC-intervju från 1995. Då var hon separerad men inte skild från Charles, som enligt uppgift hade återupptagit sin romans med Camilla Parker-Bowles.

– Det var trångt, det var tre av oss i äktenskapet, sa Diana i intervjun, som sedermera ledde till att Charles begärde skilsmässa.

Nu har intervjun återigen blivit aktuell – men av helt andra anledningar. Dianas bror Charles Spencer har nämligen klivit fram och hävdat att BBC:s utfrågning av hans syster föregicks av skumrask och etiska övertramp.

Enligt Charles Spencer tog BBC-reportern Martin Bashir kontakt med honom och visade upp kontoutdrag. Dessa ska Martin Bashir ha framlagt som bevis på att den brittiska säkerhetspolisen hade satt Diana under bevakning.

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Birgittas stora sorg – hennes egna ord

Falska papper togs fram

Prins Charles och prinsessan Diana.

Prins Charles och prinsessan Diana levde tillsammans i ett turbulent äktenskap.

TT

Detta ska ha varit fullständigt avgörande för att Martin Bashir fick sin åtråvärda intervju med Diana.

"Om inte jag hade fått se kontoutdragen, så hade jag inte presenterat Bashir för min syster. Då hade han varit en av tusen journalister som hoppades på en pratstund med henne, utan någon realistisk chans att få göra det", skriver Charles Spencer i ett uttalande.

BBC har erkänt att kontoutdragen skapades av deras egen grafiker. De har nu inlett en internutredning för att gå till botten med saken. Charles Spencer har å sin sida krävt BBC på en formell ursäkt.

LÄS MER: Rykte om att Charles ska ta över tronen redan nu