Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Prinsessan Dianas ikoniska plagg auktioneras ut – mer än en halv miljon kronor

27 jun, 2023, 18:00 
Samuel Björn
Prinsessan Diana och kung Charles, då prins Charles
Prinsessan Dianas ikoniska status och stil har lett till höga priser på många av hennes gamla plagg.

I sommar kommer ett av prinsessan Dianas ikoniska plagg auktionera ut – till ofantliga summan...

Annons
Johan T Lindwall i London: ”Alla pratar om Diana”Brand logo
Johan T Lindwall i London: ”Alla pratar om Diana”

I slutet av sommaren kommer ett av prinsessan Dianas mest ikoniska plagg att auktioneras ut. Plagget är en röd stickad tröja från märket Warm and Wonderful med fårmönster på. Plagget kommer att säljas utav Sotherby´s i samband med New York Fashion Week väntas gå för mellan 500 000 till 900 000 svenska kronor.

Prinsessan Dianas hemska öde

Prinsessan Diana blev snabbt in i hennes äktenskap med prins Charles en populär figur i England och blev internationellt känd som "Folkets prinsessa".

Annons

Under sin tid som prinsessa var Diana känd för sitt engagemang för olika välgörenhetsändamål, särskilt inom områden som barns välbefinnande, kampen mot landminor och stöd till personer med HIV/AIDS. Hon var mycket älskad och respekterad för sitt varma och medkännande sätt samt för sin förmåga att skapa en personlig och nära kontakt med människor.

Dessvärre led Dianas äktenskap med prins Charles av spänningar och problem, och de separerade år 1992 och skilde sig år 1996. Året därpå, 1997, omkom Diana i en tragisk bilolycka i Paris, vilket orsakade sorg och chock över hela världen.

Prinsessan Diana, prins Charles och spädbarnet prins William leker tillsammans på gräsmattorna
Prinsessan Diana, prins Charles och spädbarnet prins William leker tillsammans på gräsmattorna vid Government House i Auckland, Nya Zeeland - 18 april 1983.

En ikonisk tröja på en ikonisk person

Dianas ikoniska status och förmåga att sticka ut porträtterades väldigt bra i den röda tröjan som sedan 1981 hyllats av flertalet konst- och modekritiker.

Annons

– Det verkar som att hon tänkte på semiotiken bakom det hon bar, liksom estetiken. På ett konstigt sätt var hon involverad i streetwear innan streetwear ens var en grej, säger Sotherby´s företrädare Cynthia Houlton och fortsätter...

– Detta exceptionella plagg, väl omhändertaget, bär vittnesmål om prinsessan Dianas stil, charm och skarpa öga för mode... Det är en ära att kunna erbjuda den här historiska tröjan.

Och kanske är det det svarta fårets likhet med prinsessan Dianas tid i kungahuset som gjort denna tröjan just så konstnärlig och ikonisk.

Auktionen avslutas den 14 september och då får vi reda på just hur mycket den är värd.

Annons